În gospodăriile din satul Milești mor în masă păsările. Ce spun specialiștii?

Au rămas fără păsări. Mai mulți gospodari din satul Milești se plâng că în ultima perioadă le mor puii din curte. Cele spuse de oameni este confirmat și de primarul satului. În timp ce sătenii cred că ar fi vorba de un virus, medicii afirmă că motivul ar fi condițiile insalubre, dar și lipsa vaccinului, comunică Canal 2 Nisporeni



Această gospodină spune că s-a trezit într-o dimineață și a mers să dea mâncare la păsări. Femeia afirmă că a rămas șocată după ce a descoperit că din cele 100 de păsări, 80 erau moarte.

Da, chiar noi ne-am întâmpinat cu așa caz, am avut undeva la o sută de păsări și am rămas cu douăzeci. Am încercat să le dăm medicamente, dar totul a fost în zadar, nu le a ajutat nimic  și anii precedenți la fel ne-au murit păsările. Sperăm că de pe an pe an o să fie mai bine, dar rezultate bune nu sunt,” a povestit o locuitoare pentru reporterii Canal 2 Nisporeni.

O altă gospodărie – aceeași problemă. Oamenii cred că ar fi vorba de un virus.

Au murit rățele mute, iar puii hârcăie și le dau și le dau pastile și totdeauna hârcăie și tușesc nu știu ce au. Cu anumite persoane când  ne luăm de vorbă,  singure ne spun că iată vine lumea și se jeluie că le mor păsările. Dați-ne ceva ca să oprim aceasta, ori să mergem așa să muncim în zadar,” a mai menționat o gospodină.

Specialiștii susțin însă că o alimentație greșită și condițiile insalubre în care sunt ținute păsările ar fi motivul pentru care acestea pier.


Eu întotdeauna dau sfatul la deținătorii de păsări că înainte de a colecta ouăle pentru incubație să facă un scop profilactic la găini pentru bolile infecțioase și bolile parazitale fiindcă de la incubația cu ouăle se transmit multe boli infecțioase și apoi joacă rolul alimentația, tulburările în alimentație incorectă, nu se face dizinfecția la timp, deratizarea la păsări din mulți vectori a bolii vehiculează în cotețurile oamenilor și de aici scade rezistența, iar pasărea slăbește și se îmbolnăvește,” a afirmat pentru Canal 2 Nisporeni, șeful de laborator, Viorica Guidea.

Specialiștii mai spun că păsările care au un comportament ciudat, trebuie izolate și nicidecum tăiate pentru consum. Ulterior, acestea trebuie prezentate medicului veterinar.

sursa: Canal 2 Nisporeni

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns