„Iași – Capitala istorică a României” și „Alba Iulia – Capitală a Marii Uniri”. Camera Deputaților de la București a aprobat proiectul de lege

În ajunul zilei de 1 Decembrie, când toată națiunea Română sărbătorește Centenarul Marii Uniri, Camera Deputaților din Parlamentul României a adoptat, cu majoritate de voturi, proiectul de lege pentru declararea municipiului Iași „Capitala istorică a României” și a municipiului Alba Iulia „Capitală a Marii Uniri”.


Legea adoptată de Parlament este încununarea unei munci de doi ani în Parlamentul României dedicată Centenarului.

Primul care a informat despre acest lucru a fost parlamentarul basarabean Constantin Codreanu:

Potrivit proiectului, în anul Centenarului, pentru reconsiderarea rolului istoriei şi al culturii naţionale, municipiul Iaşi se declară „Capitală istorică” a României iar municipiul Alba Iulia „Capitală a Marii Uniri” a României.

Comisia de specialitate a introdus un amendament la proiectul iniţial astfel încât municipiul Alba Iulia să fie declarat „Capitală a Marii Uniri”.

„Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, municipiul Alba Iulia primeşte recunoaşterea pentru rolul esenţial în formarea statului român modern. La 1 decembrie 1918, în Sala Unirii din Alba Iulia s-a semnat „actul de naştere al României Mari”. Capitala de suflet a românilor de pretutindeni a fost Capitala Unirii teritoriilor româneşti şi sub domnia lui Mihai Viteazul”, a motivat comisia amendamentul.

Reprezentanţii grupurilor parlamentare au susţinut acest proiect, menţionând că este unul simbolic, iar Iaşiul merită cu prisosinţă acest titlu.

Camera Deputaţilor este for decizional.


One thought on “„Iași – Capitala istorică a României” și „Alba Iulia – Capitală a Marii Uniri”. Camera Deputaților de la București a aprobat proiectul de lege

%d blogeri au apreciat: