Guvernul a convocat o nouă ședință a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică

Prim-ministrul Chicu a condus ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

În cadrul ședinței a fost prezentată informația actualizată referitoare la evoluția situației epidemiologice în țară și măsurile întreprinse de autorități pentru a preveni răspândirea epidemiei virusului COVID-19.

Potrivit centrului European pentru Controlul Bolilor, până la 9 martie 2020 au fost raportate 109 695 cazuri de infecție cu COVID-19 confirmate clinic și 3 811 decese.



Ministra Dumbrăveanu a informat despre evoluția în starea persoanei infectate și a menționat că există progrese.

În prezent sunt examinate în laborator testele pentru 7 cazuri suspecte.

A fost transmis un apel către oamenii care intra în țară să completeze fișele epidemiologice standardizate, fapt necesar pentru a întreprinde măsuri operative în cazul de confirmare a infecției.

Premierul a solicitat autorităților responsabile să difuzeze regulat informația actualizată.

În contextul evoluției situației epidemiologice în România și Ucraina a fost discutată oportunitatea de a opri procesul educațional în școli începând cu miercuri, 11 martie, până duminică, 15 martie.

Specialiștii MSMPS s-au expus ca procesul educațional să nu fie oprit, menționând că elevii nu se află în grupul de risc, iar prezența lor la școala oferă o posibilitate mai bună de a-i supraveghea.

A fost luată decizia de a nu opri procesul educațional, această măsură fiind considerată disproporționată. Comisia va considera această măsură în funcție de evoluția situației epidemiologice.



Comisia a decis un șir de măsuri restrictive menite să prevină importul și răspândirea infectării, printre care este sistarea zborurilor spre și din Republica Italia, interzicerea operatorilor companiilor aeriene de a lua la bord pasageri care călătoresc din Republica Italia, Iran, China, Coreea de Sud spre RM, obligarea operatorilor aerieni de a informa pasagerii curselor, care s-au îmbarcat din Italia, Iran, China și Coreea de Sud, inclusiv celor care au tranzitat aceste state, spre RM despre necesitatea declarării pe răspundere proprie a informațiilor prevăzute în fișa epidemiologică și despre plasarea în carantină la domiciliu pe termen de 14 zile.

Citiți mai multe despre criza apariției primului caz pozitiv de infectare cu Coronavirus de tip nou în Republica Moldova:

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns