Gimnaziul și Grădința din Dereneu ar putea fi comasate

Primăria localității Dereneu din raionul Călărași informează că a inițiat consultări publice asupra proiectului de decizie „Cu privire la acceptul reorganizării IET Dereneu cu IP Gimnaziul Dereneu cu fondarea ulterioară a Complexului educațional Gimnaziu – Grădiniță Dereneu”

Scopul proiectului este asigurarea principiului continuității procesului educațional conform standardelor de calitate în instituțiile de învățământ preșcolar și gimnazial prin reorganizarea Instituției de Educație timpurie Dereneu cu Instituția Publică Gimnaziul Dereneu cu fondarea ulterioară a Complexului educațional Gimnaziu – Grădiniţă Dereneu.

Necesitatea elaborării şi adoptării proiectului de decizie este faptul că situația demografică din comuna Dereneu este la nivel scăzut, iar conform recensământului din districtul școlar, rețeaua provizorie pentru anii 2021 – 2024 constituie:

  • – Anul de studii 2021-2022 – 60 elevi ponderați
  • – Anul de studii 2022-2023 – 57 elevi ponderați
  • – Anul de studii 2023-2024 – 62 elevi ponderați

Luând în considerare datele expuse și conform legislației în vigoare, Instituția Publică cu mai puțin de 91 elevi ponderați nu poate activa ca instituție cu statut juridic, dar poate activa ca:

  • – instituție de învățământ general cu programe combinate – complex educațional (școală primară – grădiniță, gimnaziu – grădiniță) art.15 lit f), Codul Educației al R.M;
  • – filială a unei instituții cu personalitate juridică; art. 11 alin. 3 al HG nr. 868/2014.

Prin urmare, luând în considerare că IET Dereneu din anul 2015 a fost transferată în incinta clădirii Gimnaziului Dereneu, au același acoperiș cu sisteme comune de apă și canalizare, încălzire și alimentare cu energie electrică – se constată că cea mai optimă soluție ar fi fondarea Complexului educațional Gimnaziu – Grădiniță Dereneu.

Astfel, dispare riscul ca din lipsa numărului necesar de elevi instituționalizați și ca urmare a deficitului bugetar existent, să fie lichidată IP Gimnaziul Dereneu și crearea ca filială a IP Gimnaziul Onișcani, cu transportarea elevilor la Gimnaziul Onișcani din s. Onișcani.

Beneficiarii proiectului de decizie sunt locuitorii comunei Dereneu, în special copiii de vârstă preșcolară și școlară, care urmează a-și desfășura procesul educațional în clădirea instituției din s. Dereneu.

Proiectul de decizie este elaborat în conformitate cu prevederile art. 15 lit. (f), 21 alin. (1), 142 lit. (h) din Codul Educației al Republicii Moldova nr. 152 din 17.07.2014,; art. 4 alin (2), din Legea nr. 435-XVI din 28.12.2006 „Privind descentralizarea administrativă”, Hotărârii de Guvern nr. 868 din 08.10.2014 „Privind finanțarea în bază de cost standard per elev a instituțiilor de învățământ secundar general din subordinea autorităților publice locale de nivelul al doilea”, art. 14 (2) lit. h) şi art. 19 (4) din Legea Republicii Moldova nr. 436-XVI din 28.12.2006 „Privind administrația publică locală”.

Modalitatea de consultare publică a proiectului de decizie „Cu privire la acceptul reorganizării IET Dereneu cu IP Gimnaziul Dereneu cu fondarea ulterioară a Complexului educațional Gimnaziu – Grădiniță Dereneu” este organizarea audierilor publice pentru definitivarea proiectului de decizie.

Recomandările pe marginea proiectului de decizie supus consultărilor publice pot fi expediate din timp până pe data de 25 martie 2021, pe adresa electronică: primariadereneu@mail.ru, la numărul de telefon 0244 62236 / 024462238 sau la adresa MD 4418, s. Dereneu, raionul Călărași, Primăria com. Dereneu.

Proiectul deciziei „Cu privire la acceptul reorganizării IET Dereneu cu IP Gimnaziul Dereneu cu fondarea ulterioară a Complexului educațional Gimnaziu – Grădiniță Dereneu” şi informațiile anexate sunt disponibile pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Dereneu.

Discuțiile publice pe marginea proiectului vor avea loc pe data de 25 martie 2021, ora 15:00.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns