Generalul Constantin Dragu a fost decorat postmortem cetățean de onoare al or. Nisporeni

Generalul Constantin Dragu, cel care a pus temelia Casei Naţionale din Nisporeni, cunoscută ca și Casa de cultură, a fost decorat postmortem cu titlul de cetățean de onoare.

Decizia a fost luată săptămâna trecută de către consili„rii locali.

Cei care au făcut un demers către autorități în acest sens sunt tinerii din cadrul Asociației ”Faptă, nu Vorbă”, transmite Canal 2 Nisporeni

Deși zilnic zeci de oameni trec pe lângă acest edificiu, cunoscut ca Casa Națională Nisporeni, puțini însă îi cunosc istoria.

Prima piatră de temelie a acestuia a fost pusă în anul 1926 de către Generalul Constantin Dragu. Patru ani mai târziu, clădirea și-a deschis ușile,” a relatat reporterul Canal 2 Nisporeni, Lia Basoc.




Adrian Ungureanu, președintele Asociației „Faptă, nu Vorbă”, afirmă că în perioadă interbelică, clădirea era sufletul localității.

După invazia rușilor, edificiul a trecut prin mai multe renovări, fapt ce a schimbat mult aspectul acestuia.

„De fapt a fost prima casă națională construită în afara Vechiului Regat și respectiv era un model pentru Basarabia, Bucovina și Ardeal.

A fost construită în stil neo-românesc. Și pentru acele timpuri era practic cel mai important edificiu al localității noastre. Aici se duceau cele mai importante evenimente culturale, politice chiar aș putea spune,” a povestit președinte Asociația „Faptă, nu Vorbă”, Adrian Ungureanu.

Timp de trei ani de zile, tinerii din cadrul asociației au încercat să descopere cât mai multe informații despre clădirea cu pricina.

Aceștia au aflat că cel care a pus bazele edificiului a fost un general, originar din Oltenia.

De ajutor le-au fost imaginile și procesele verbale din arhivă, dar și cele povestite de bătrâni.

Noi am indentificat că, practic, Casa Națională a fost ctitorită de un oarecare general, Generalul Constantin Dragu. În prezent încă avem puține informații, dar totuși toate duc la această persoană.

În vreme de pace, să spunem așa, a fost comandat al corului 3 armat din Chișinău, și totodată, vedem paralel, el s-a ocupat de Casa Națională,” a comunicat președinte Asociația ”Faptă, nu Vorbă”, Adrian Ungureanu.

În acele timpuri, nisporenieni au apreciat aportul generalului, denumit și un ”adevărat Meșter Manole” pentru Basarabia.

Atunci acesta a primit titlul de cetățean de onoare al comunei Nisporeni.

Faptul că evenimentele istorice din acea vremea au dus la pierderea acestei informații, a motivat Asociația ”Faptă, nu Vorbă” să înainteze un demers către Primăria orașului Nisporeni.

Noi am depus un demers către Primărie, în speranța ca Consiliu Local să aprobe, să reabiliteze numele generalului Dragu și să restabilească titlul onorific cetățean de onoare.

În regulamentul pentru oferirea titlului cetățean de onoare al orașului Nisporeni, nu era specificat că poate fi acordat unei persoane postmortem și la fel nu era nimic specificat că se poate restabili. Noi am fost nevoiți să schimbăm și regulamentul.

S-a inclus și acest detaliu că se poate acorda și persoanelor postmortem,” a menționat președinte Asociația „Faptă, nu Vorbă”, Adrian Ungureanu.



Tot la inițiativa tinerilor, în luna februarie a anului curent, pe clădire a fost instalată o placă comemorativă în cinstea marelui general.

Generalul Constantin Dragu s-a născut la 8 noiembrie 1873 în localitatea Stroeşti, Vâlcea.

sursa: Canal 2 Nisporeni

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns