Galerie Foto // Cum arată „punctul strategic de monitorizare a avioanelor” din raionul Ungheni

Cândva punct strategic de monitorizare a avioanelor ce survolau spaţiul aerian RSSM, acum un loc părăsit.  Este vorba despre o construcție neobișnuită, din raionul Ungheni cu un potențial turistic încă nevalorificat.Potrivit unui reportaj al Publika.md, este vorba de un obiect de forma unei sfere, construit pe un deal din apropierea satului Mirceşti (locație) din raionul Ungheni.

Punctul strategic de monitorizare a avioanelor din dealul Corneștiului are o vedere panoramică, de 360 de grade.

(Video) Podgoria aflată la cea mai mare altitudine din Republica Moldova – s. Mircești, Ungheni.

Sfera neobișnuită este parte a unui buncăr, rămas nefuncțional de mai bine de 20 de ani.

Amplasarea geografică

Sursa comunică că Grigore Cucoară, unul din foştii angajaţi ai Staţiei de Urmărire a avioanelor şi altor obiecte de zbor, îşi aduce aminte cu nostalgie de vremurile când clădirea neobișnuită avea un rol strategic pentru securitatea republicii de la marginea URSS-ului.„Noi ne uitam după avioane, altceva nu făceam aici, rachete nu am avut, așa că nu am avut, numai la Străşeni dacă se făcea ceva.

Şi noi ne uitam după hotar (peste Prut), cel mai tare ne uitam după hotarul cu România”, a menționat Grigore Cucoară.

Misiunea echipei de observatori era una dificilă, spune bărbatul, care mai precizează că se muncea în ture 24 din 24.

„În spatele meu se află, cum era pe timpuri punctul de comandă. Stăteau ofiţerii de serviciu aici, stătea a câte 24 de ore.

Când ieșeai din tură, parcă vedeai părinții”, a mai menționat Grigore Cucoară.

În prezent, accesul în interiorul clădirii nu este restricţionat, dar starea buncărului este deplorabilă şi prezintă pericol pentru vizitatori.

„Aici se afla literatura secretă a staţiilor, camera pentru făcut fotografii …. pentru că noi fotografiam ecranul zi şi noapte.

Aici era o uşă din fier, se închidea ermetic, ca şi cum ar fi la o corabie. Să nu mai intre nimic … nu intra aer”, a mai menţionat Grigore Cucoară.

Ungheneanul a mai spus că în interior este o adevărată pivniță, iar pentru a ajunge în sala strategică, unde erau toate punctele de comandă, trebuia să coboare 27 de trepte.

„Iată eu sunt aici și iată soldații mei care erau aici. Care erau la staţie, făceau de serviciu, era cu mine”, a spus bărbatul. 

„Cupola a fost instalată, nu pot să vă spun exact, dar … îmi pare că prin ’78.

El a fost instalat pentru că la stația care măsura înălțimea la avioane, se rupeau antenele.

Ele erau făcute din aluminiu dur şi erau foarte scumpe”,  a spus Grigore Cucoară.

Oamenii din Mirceşti, raionul Ungheni, îşi amintesc de vremurile când staţia era funcţională. Totodată, unii spun că locul avea o altă destinaţie.

„Acolo stăteau soldații, pe timp de război. Când eram în școală, ne duceam în excursie acolo”.

„A fost o structură sovietică de apărare contra Prutului”.

„Au fost soldați aici, aveau căruţe, aveau cai de acei mari care de la război rămaşi de la nemţi, nişte „catâri” de acei mari.

Cărau pâinea de la Corneşti, apă duceau, amu deja au început cu maşină dar deodată se foloseau de acea căruţă”.În prezent, în apropierea buncărului neobişnuit, se înalţă Mănăstirea Sfântul Ilie.

Cei care ajung prin aceste locuri, pot admira construcţia neobşnuită.

Galerie Foto:

sursa: Publika.md

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON%d blogeri au apreciat: