Foto, Video // 100 mii pachete de țigări Ashima – captură record de țigări de contrabandă din regiunea transnistreană în PVi Hârbovăț

Serviciul Vamal al Republicii Moldova anunță despre cea mai mare captură de produse din tutun realizată de Serviciul Vamal în ultimii ani.

Circa 2 milioane de țigarete, depistate într-un camion cu nisip ce se deplasa din regiunea transnistreană prin mun. Tighina spre teritoriul controlat al Republicii Moldova.

Sursa precizează că un cetățean moldovean a fost reținut pentru 72 de ore, după ce angajații Serviciului Vamal au descoperit, în baza analizei de risc, 1,9 milioane de țigarete.

Țigările fără acte de provenieință erau ascunse într-un camion ce transporta nisip din regiunea transnistreană în localitățile de pe malul drept al râului Nistru.

Tentativa de transportare ilicită a produselor din tutun a fost stopată de vameșii de la postul vamal intern de control „Hârbovăț”, ieri, 08 septembrie curent, în jurul orei 21.00.

Potrivit datelor indicate în actele de însoțire, conducătorul autovehiculului transporta nisip pentru construcții, în cantitate de 24 de tone.

La acelaș subiect, canalul de telegram Ungureanu 112 anunță că camionul avea plăcuțe de înmatriculare atribuite raionului Căușeni, remorca cu plăcuțe BL CX 260 și era condus de un șofer din Tighina, cu fișa de parcurs ca destinație orașul Hâncești.

În cadrul controlului de specialitate, angajații vamali au depistat în bena basculantă, sub un strat de nisip de aproximativ 30 cm, 190 de cutii din hârtie presată, în care se aflau în total 1 900 000 de țigarete de marca „Ashima”, fără careva acte de proveniență.

Aceasta reprezintă cea mai mare captură realizată de Serviciul Vamal în ultimii patru ani, inclusiv din teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale.

Potrivit informațiilor preliminare, valoarea produselor din tutun pe piața neagră a Republicii Moldova se estimează la peste 1 milion de lei.

Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal, în cadrul căruia Serviciul Vamal întreprinde acțiuni investigative și de urmărire penală în vederea identificării tuturor persoanelor implicate și atragerii acestora la răspundere conform prevederilor legale.

Conducerea urmăririi penale este exercitată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Potrivit legii penale, infracțiunea de contrabandă cu mărfuri accizate se pedepsește cu închisoare de la 4 la 10 ani.

Pentru cei care nu cunosc, în imediata apropiere a mun. Tighina și Tiraspol (s. Mălăiești, r. Grigoriopol), activează mai multe cariere de nisip, transportat intens pe malul drept.

Aceași situație se atestă și pe terenurile agricole ce aparțin comunei Coșnița din raionul Dubăsari, iar Primăria Coșnița, nu poate colecta taxele pentru utilizarea resurselor naturale din motiv că nu are acces după traseul național M4 Râbnița – Tiraspol.

Posibil, că și prin PVi Vadul lui Vodă s-a încercat introducerea tutunului de contrabandă, la fel …. ascuns în zecile de camioane încărcate cu nisip.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns