Foto // Mai multe camione încărcate cu lemne, stopate pe traseu și verificate de inspectorii de mediu și poliție

Urmare a numărului mare de tăieri ilicite în pădurile și codii Moldovei, inspectorii Inspectoratului pentru Protecția Mediului și polițiștii au efectuat la 26 februarie curent mai multe controale inopinate pe traseele locale și naționale, în scopul combaterii vânzărilor ilegale de masă lemnoasă



Urmare informației parvenite de la cetățeni, la 26.02.2020 (miercuri) Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) a efectuat o razie de control pe direcția Hâncești – Nisporeni în scopul identificării legalității unor unități de transport, care urmau să ridice în această zi masă lemnoasă din fondul silvic din această zonă.

Vezi și Foto // 4 căruțe cu lemne fără acte de proveniență, descoperite în raionul Călărași

Astfel, în preajma satului Cristești, raionul Nisporeni, grupul operativ în componența Șefului Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Gheorghe MANJERU și a inspectorilor INP local a stopat camionul de model KAMAZ, care transporta lemne de foc și bușteni de ambalaj de specii moi (plop).

Au fost prezentate facturile fiscale pentru un volum de 12 metri cubi de lemn de ambalaj și pentru un volum de 12 metri cubi lemn de foc, eliberate de către Ocolul Silvic Bujor, (ÎSS) „Hîncești – Silva” cu destinația satul Lozova, raionul Strășeni.

Camionul a fost însoțit la Inspectoratul de Poliție Nisporeni pentru stabilirea legalității transportării masei lemnoase și reținut temporar de organele de drept (INP) Nisporenipentru investigarea tuturor circumstanțelor,.

O altă echipă al Inspectoratului pentru Protecția Mediului în comun cu 2 colaboratori ai IPN Hîncești s-a deplasat pentru a identifica locul de unde a fost încărcată masa lemnoasă (cantonul de pază nr. 1 al Ocolului silvic Bujor), în preajma satului Nemțeni.

Pe traseu a fost stopat un alt mijloc de transport de model URAL, care avea un volum de 8,5 metri cubi de bușteni de ambalaj de specie plop și îl transporta la fel în satul Lozova, raionul Strășeni.



Cumpărătorul lemnelor a prezentat factura fiscală, eliberată de către Ocolul silvic Bujor.

Măsurările au arătat că volumul de masă lemnoasă corespunde facturii fiscale.

Și în acest caz a fost verificat parchetul de unde s-au încărcat lemnele (parchetul 62Q2, pe o suprafață de 1,0 ha).

Conform autorizației în acest parchet era preconizată obținerea unui volum de masă lemnoasă 199,0 m3.

Pentru acest parchet s-a constatat că la evidența contabilă a fost luat un volum de 298,8 metri cubi masă lemnoasă.

Aici a fost depistat încă un mijloc de transport de model URAL, care s-a încărcat cu masă lemnoasă de foc (specii tari) în volum de 10 metri steri. Pentru acest volum persoanele în cauză dispuneau de factura fiscală.

La sediul Ocolului silvic inspectorii de mediu au solicitat și respectiv li s-au prezentat copiile tuturor actelor necesare.

Inspectorii de mediu, fiind constrânși de timp, nu au finalizat controlul sectorului silvic în cauză sub toate aspectele.

Controlul urmează să fie prelungit în zilele următoare.

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



Galerie Foto:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns