Foto // Locuitor al mun. Ungheni amendat pentru depozitarea unor cantități impunătoare de deșeuri pe malul Prutului

La 25 iunie curent, inspectorii de mediu ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului Ungheni în comun cu reprezentanții Agenției de Mediu au efectuat o inspectare în sectorul Ungheni Vale din municipiul Ungheni.

Anterior, în cadrul unei razii de salubrizare (18 iunie 2020), pe terenul adiacent gospodăriei unui cetățean din acest sector, parte a zonei de protecție a râului Prut, a fost depistat un caz de depozitare a unei cantități impunătoare de deșeuri de origine animalieră și de construcții, care prezintă pericol real de poluare a mediului.


În rezultatul examinării la fața locului s-a constatat că deșeurile sunt depozitate de mai mult timp chiar de către stăpânul acestei gospodarii, care a improvizat în gospodăria proprie o fermă de bovine.

Din explicația sa acesta deține 8 vite mari și câțiva viței.

Această activitate contravine legislației de mediu (art.13, alin.1,lit. b al Legii nr. 440 din 27.04.1995 cu privire la zonele și fâșiile de protecție a apelor râurilor și bazinelor de apă, precum și art. 38, art. 45 lit. b) ale Legii nr. 1515 din 16.06.1993 privind protecția mediului înconjurător) .

A doua zi, la 26 iunie, în privința cetățeanului în cauză a fost întocmit un proces-verbal cu privire la contravenție în baza art.109, alin.1, Cod Contravențional al Republicii Moldova pentru încălcarea regimului de protecție a apelor cu aplicarea unei sancțiuni sub formă de amendă în mărime de 80 u. c..

Specialiștii Laboratorului Agenției de Mediu au prelevat probe de sol pentru stabilirea gradului de poluare ca rezultat al depozitării volumului mare de deșeuri animaliere în locul dat.

Pe acest caz, IPM Ungheni a solicitat intervenția Direcției Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor și a Centrului de Sănătate Publică din Ungheni privind examinarea legalității desfășurării unei astfel activități în zona de protecție a râului Prut.

Tot în acest sector, pe teren public, în zona de protecție a râul Prut au fost depistate cantități mari de deșeuri de construcție rezultate în urma lucrărilor de reparație efectuate de Primăria Ungheni la grădinița de copii din sectorul Ungheni Vale.

Pe acest caz, Inspectoratul pentru Protecția Mediului Ungheni la moment întreprinde măsuri pentru a fi identificate persoanele cu funcție de răspundere, care se fac vinovate de depozitarea deșeurilor respective cu atragerea acestora la răspundere contravențională conform legislației de mediu în vigoare.



Galerie Foto:

 

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns