Foto // IGSU continuă în forță acțiunile de prevenire a inundațiilor din albiile râurilor Prut și Nistru

Potrivit IGSU pe parcursul zilei de 24 iunie salvatorii și pompierii au întreprins un șir de măsuri necesare pentru preîntâmpinarea inundațiilor, dar și informarea cetățenilor despre riscuri.

În acest context, în localitatea Vălcineț, raionul Ocnița salvatorii în comun cu localnicii au efectuat lucrări complexe de consolidare a unui canal de scurgere prin care a prevenit sub inundarea a cel puțin 28 de gospodării aflate în lunca râului Nistru.


Vedeți și Foto, Video // După râul Prut, și apele Nistrului au ieșit din maluri inundând satele Naslavcea, Vălcineț și Unguri din raionul Ocnița

La acțiuni au fost antrenați 15 angajați IGSU, iar autoritățile publice locale au pus la dispoziție 5 unități de tehnică pentru lucrările de fortificare.

În total au fost aduse 17 camioane cu nisip, fiind consolidat un dig din 700 de saci.

Mai mult, salvatorii au avut misiunea de a informa despre riscul inundațiilor, dar și despre necesitatea de a fi gata de evacuare, localnicii satelor Naslavcea, Vălcineț, Unguri, Calărășăuca și orașul Otaci din raionul Ocnița.

Angajații IGSU au comunicat cu oamenii din peste 140 de gospodării din cele 5 localități aflate în nemijlocită apropiere de râu.

Oamenii au fost rugați să-și mențină calmul, să pregătească actele și bunurile de primă necesitate și să asculte mesajele autorităților.

La fața locului conducerea IGSU a discutat cu primarii localităților aflate în zona de risc și i-a îndemnat să fie pregătiți pentru intervenție și luarea deciziilor necesare.

Galerie Foto:



Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod PORTOCALIU de inundații pentru localitățile din lunca Prutului în amonte de CHE Costești – Stânca și Cod GALBEN pentru cele amplasate în aval și în cursul inferior.

La ziua de 24 iunie 2020, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență comunica că oamenii din 24 de gospodării din localitățile Criva, Drepcăuți și Lipcani, raionul Briceni au fost evacuați pentru a preveni pericolul inundațiilor.

Potrivit meteorologilor, în legătură cu precipitațiile foarte puternice căzute în cursul superior al Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina) Centrul Hidrologic avertizează că în intervalul de timp 23 – 29 iunie va avea loc creșterea nivelului apei pe sectoarele:

  • râul Prut, segmentul în aval de CHE Costești – Stânca /  or. Costești – mun. Ungheni – or. Cantemir – nivelul râului Prut va continua să crească cu 2.5 – 3.5 metri;
  • râul Prut, segmentul bazinului inferior / or. Cantemir – mun. Cahul – s. Brânza – nivelul râului Prut va continua să crească cu 1.0 – 2.0 metri;
  • râul Nistru, segmentul bazinului mijlociu / Năslavcea – mun. Soroca – or. Râbnița – CHE Dubăsari – nivelul râului Nistru va continua să crească cu 1.8 – 2.2 m.

Totodată, în perimetrul municipiului Ungheni, în dimineața zilei de 23 iunie se înregistrase un nivel de creștere al apelor de 5,60 metri.

Urmare, Primăria municipiului Ungheni a început construirea unor diguri de protecție noi și reabilitarea celor vechi.

Mai multe informații la acest subiect pot fi accesate în următoarele articole:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns