Forumul Cultural Transfrontalier RO-MD-UA

Consiliul Județean Iași informează că peste 60 de delegați din Republica Moldova și Ucraina participă la Forumul Cultural Transfrontalier – oportunități de dezvoltare și finanțare organizat în Capitala Istorică a României – municipiul Iași

Deschiderea oficială a avut loc în Sala Voievozilor de la Palatul Culturii.

Sursa mai comunică că au susținut alocuțiuni mai mulți reprezentanți ai administrației publice locale și centrale de la București și reprezentanți ai mediului diplomatic:

  • Președintele Consiliului Județean – Costel Alexe;
  • Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova – Adrian Dupu;
  • Secretarul de Stat în Ministerul Culturii – Liviu Brătescu;
  • Consulul General al Consulatului Republicii Moldova la Iași – Alexei Țurcan;
  • Consulul General al Consulatului General al României la Cernăuți – Irina-Loredana Stănculescu;
  • Subprefect al Instituției Prefectului Județului Iași – Adina Gîrjan;
  • Viceprimar al municipiului Iași – Daniel Juravle.

Totodată, la evenimentul transfrontalier au fost prezente și mai mulți reprezentanți ai APL din Ungheni și Nisporeni:

  • Tatiana LAZĂR, vicepreședinte al Consiliului raional Ungheni;
  • Violeta PETRE, Director al Centrul de Resurse si Atragere a Investițiilor;
  • Vasile MĂRCUȚĂ, președinte Consiliul raional Nisporeni.

Dezbaterile care au urmat s-au centrat pe oportunități și soluții de colaborare transfrontalieră în domeniul cultural și s-au încheiat cu semnarea de către toți participanții a unei rezoluții.

„Scopul nostru este să pregătim un portofoliu de proiecte culturale transfrontaliere pentru Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2021 – 2027.

Cultura este, poate în cea mai mare măsură, cartea noastră de vizită, esența a ceea ce gândim, simțim și manifestăm. Am convingerea că lucrând împreună, prin instituțiile noastre de cultură, vom emana ce e mai frumos și valoros despre identitatea noastră comună.

Rezoluția Forumului Cultural Transfrontalier pe care am semnat-o cu toții este expresia intenției și dorinței comune de a stabili legături interinstituționale pentru a onora fondul nostru cultural, istoric și social pe care îl împărtășim”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Mă bucur că fac parte dintr-un Guvern care a acordat mereu o atenție deosebită relației cu Republica Moldova. Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a fost înființat tocmai pentru a arăta că cetățenii din stânga Prutului reprezintă o prioritate pentru Guvernul României”, a declarat Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu.

„Felicit întreaga echipă a Consiliului Județean pentru acest Forum. Cultura nu trebuie să aibă granite, este important să depășim toate momentele istorice grele dintre țările noastre, să văd că Ucraina, România și Republica Moldova își dau mâna și să ducem mai departe valorile noastre naționale.

Regiunea Cernăuți găzduiește cea mai mare comunitate istorică românească pe care noi o reprezentăm. Consulatul General al României vă asigură de tot suportul pentru proiectele dumneavoastră transfrontaliere”, a declarat Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al Consulatului General al Republicii Moldova la Cernăuți.

Salutăm inițiativa și confirmăm necesitatea organizării Forumului, fiind un bun prilej pentru consolidarea cooperării în domeniul cultural între unitățile teritorial administrative ale țărilor noastre. Programele de cooperare transfrontalieră și transnaționale, finanțate cu sprijinul generos al Uniunii Europene, sunt exemple concrete ale faptului că frontierele nu sunt doar bariere, ci pot fi o oportunitate pentru dezvoltare și pentru o cooperare reușită.

Un exemplu în acest sens îl constituie și Programul de cooperare transfrontalieră dintre Republica Moldova și România care, datorită proiectelor finanțate, reușește să creeze alte noi oportunități de cooperare între țări și regiuni pentru dezvoltarea zonelor de frontieră și astfel contribuie la diminuarea discrepanțelor regionale”, a declarat Consulul General al Consulatului Republicii Moldova la Iași, Alexei Țurcan.

Forumul Cultural Transfrontalier – oportunități de dezvoltare și finanțare va continua astăzi cu o prezentare de proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Pentru a ne putea urmări și pe alte canale, Vă invităm să vă alăturați pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: