Folcloristul unghenean Andrei Tamazlâcaru și-a sărbătorit cea de-a 80-a aniversare

Compozitorul, etnomuzicologul, dirijorul de cor și folcloristul Andrei Tamazlâcaru, Artist al Poporului, a împlinit ieri 80 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut pe 13 decembrie 1940 în satul Grăsenii Vechi (actuala localitate Grăseni, compusă după ocuparea sovietică din Grăsenii Noi și Vechi), raionul Ungheni.

A absolvit Școala pedagogică din Călărași (1961) și Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău (astăzi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea Dirijat Coral (1969).

A fost metodist la Casa de creație populară din Chișinău, profesor la Catedra de folclor a Institutului de Arte „G. Musicescu” și consultant la Societatea corală, ulterior Uniunea Muzicienilor din Moldova.

În 1980 a fondat Ansamblul etnofolcloric „Tălăncuța”, căruia, în 1989, i s-a conferit titlul onorific Colectiv Artistic Emerit din Moldova. A inițiat câteva festivaluri folclorice, inclusiv Festivalul cântecului pascal și Festivalul cântecului ostășesc.

Andrei Tamazlâcaru a publicat culegerile „Trandafir bătut la poartă”, „Tăpușele-tăpușele”, ”Răsărit-a, semănat-a”,  „Cântece populare pascale”, „Lui-lui-lui…”, „Spicuța”, „Domnul e lumina”, „Probleme actuale ale Operei”, ”Pe drumuțul dorului”,  „Aprindeți luminile”, Vin’, bădiță, vin’ diseară” ș.a. A cules folclor în mai multe localități din țară și de peste hotare.

În 1997, folcloristului i s-a conferit ordinul „Gloria Muncii”, iar în 2010 – titlul onorific „Artist al Poporului”.

Este membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova. Este laureat al mai multor premii naționale și internaționale, printre care:

  • Premiul ”Simion Florea Marian” al Academiei Române pentru lucrarea colectivă ”Cât îi Maramureșul” (1993);
  • Premiul ”Inima de Aur” pentru întreaga activitate de valorificare și promovare a folclorului românesc (2008);
  • Premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării ”Isidor Burdin” pentru contribuție în domeniul patrimoniului cultural (2013);
  • Premiul pentru dedicație și devotament al Galei Excelenței Muzicale, acordat de Uniunea Muzicienilor din Moldova (2019).

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns