File de istorie …

A cam lipsit de la istorie … Și nu doar el, mulți au lipsit de la lecțiile de istorie …

Un comentariu al unui cetățean român (trebuie să precizez: născut în România), lăsat pe undeva pe Facebook, m-a cam ciupit de suflet…

Iată comentariul*:

„Moldova, ca să revină cu picioarele pe pământ, ar trebui să nu mai aștepte ajutoare de la UE și România. Aș vrea să văd cum se descurcă, pentru că nu aveți pic de respect față de români.

 

Voi sunteți cu stea în frunte. Aș vrea să vă taie toate finanțările. Cu ce sunt eu dator ca român, care plătesc taxe, să vă donez (bani) și voi să mă scuipați și să vorbiți în rusă și ce bine e cu Rusia. Rămâneți cu ea.”




A cam lipsit de la istorie… Și nu doar el, mulți au lipsit de la lecțiile de istorie. Dar nu-i nimic, fac eu o scurtă radiografie: pe la sfârşit de iunie 1940 românii din Basarabia au cam fost lăsați rușilor în semn de pace.

Asta după ce rușii au amenințat cu războiul dacă în termen de câteva zile România nu își retrage administrația și trupele armate de pe teritoriul Basarabiei.

Guvernul URSS a cerut – România a dat. A dat fără să încerce măcar să lupte!!!

Este ca şi cum eu aş da dușmanilor mei un membru al familiei mele fără să încerc să lupt! Au fost lăsați rușilor bunicii mei! Părinții mei! Eu!

Suntem cu stea în frunte? Vă zic eu ce stea avem, și nu doar în frunte, totul este marcat, gravat, distrus și desfigurat de această stea…

Noi încă ne căutăm.. ne căutăm rudele, limba, identitatea … Şi dacă cumva mă număram acum printre norocoșii care la acea vreme erau dincolo de Prut (mă refer aici la România actuală), norocoși ai căror limbă nu a fost desfigurată şi ai căror identitate națională este neatinsă de seceră şi ciocan, aş fi încercat să ajut ceea ce a lăsat distrugerii  Regele Carol al II-lea  în iunie 1940!

Nu cred că a bătut cineva la ușa dv-stră, domnule, să ceară înapoi sutele de vagoane pline cu suflete de români care au fost trimise spre Siberia ca urmare a acestei decizii!

Nu cred că a venit cineva să ceară alinare pentru suferința continuă în care au căzut românii din Basarabia de atunci!

A trecut mult timp… pe unde ne-am resemnat, pe unde încă ne doare, însă eu nici azi nu pot să înțeleg de ce unii ne condamnă pe noi, basarabenii, pentru faptul că suntem rusificați.

Dacă nu vă place ce a construit istoria, nu aveți decât să vă întoarceți în 1940, 27 iunie, și să-i ascundeți regelui Carol al II-lea stiloul cu care a desenat steaua din fruntea noastră!

Fiecare are dreptul să cerceteze, să afle și să-și determine propriul adevăr, iar acesta este adevărul meu!

Am prieteni, cunoscuți și colegi din România, bărbatul pe care îl iubesc este bucureștean, dar nu am acuzat pe nimeni niciodată de unele evenimente istorice care ne-au desenat soarta, nici nu am s-o fac.

Accept că acestea s-au consumat, istoria s-a scris, iar noi trăim pe ruinele ei…



Cometariul*: am intervenit în text din punct de vedere gramatical, însă las aici forma lui originală –

„Moldova ca sa revina cu picioarele pe pământ ar trebui să nu mai aștepte ajutoare de la UE si Romania As vrea sa vad cum se descurcă pt ca nu aveti pic de respect față de români Voi sunteti cu stea in frunte As vrea sa va taie toate finanțările Cu ce sunt eu dator ca roman care plătesc taxe sa va dona vouă si voi sa ne scuipati si sa vorbit in rusa si ce bine e cu rusia Rămâneți cu ea”.

Autoare: Ana STARCIUC / Blogul Anei

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns