Deputații au aprobat un set de măsuri pentru persoanele străine care vor solicita azil în Republica Moldova.
Inițiativa de modificare a Legii privind procedura de azil preia reglementările din actele Uniunii Europene și are drept scop consolidarea sistemului de azil pentru a preveni abuzurile și a asigura protecția drepturilor solicitanților de protecție internațională, în conformitate cu standardele europene și internaționale.
Informația este comunicată de către Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova
- Parlamentul se convoacă în ședință plenară la 19 decembrie 2024
- Parlamentul a votat în prima lectură facilități pentru persoanele solicitante de azil
- Noi măsuri pentru protecția solicitanților de azil și consolidarea sistemului de azil
Documentul, elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, conține prevederi privind accesul persoanelor vulnerabile și cu nevoi speciale la procedura de azil, respectându-li-se drepturile.
Astfel, vor fi extinse categoriile de persoane cu necesități speciale.
Este vorba de minorii neînsoțiți, familiile monoparentale cu copii, familiile cu trei sau mai mulți copii, persoanele cu dizabilități, femeile gravide, victimele traficului de ființe umane, persoanele cu probleme intelectuale și de sănătate mintală, persoanele care au fost supuse torturii, violului sau altor forme grave de violență, dar și persoanele care au atins vârsta de pensionare.
Legea stabilește norme clare pentru a preveni abuzurile asupra sistemului de azil.
O altă noutate se referă la desconcentrarea procedurii de examinare a cererilor de azil, prin intermediul direcțiilor regionale ale Inspectoratului General pentru Migrație, ceea ce va contribui la sporirea accesului persoanelor străine la procedura de azil.
În context, sunt reglementate detaliat standardele minime pentru acordarea protecției temporare și responsabilitățile autorităților, astfel încât mecanismul protecției temporare să poată fi activat rapid și eficient în caz de necesitate.
Modificările vizează și oferirea protecției temporare. Va fi exclusă limitarea de doi ani, așa cum este prevăzut în prezent.
De asemenea, va fi stabilit un mecanism flexibil pentru aplicarea protecției temporare, care poate fi utilizat prompt pentru a răspunde nevoilor refugiaților din Ucraina.
Legislația mai este completată cu prevederi privind asigurarea benevolă de sănătate a persoanelor care vor solicita azil, oferindu-le posibilitatea de a alege gradul de acoperire, tipurile de servicii și furnizorii de asistență medicală.
Documentul mai presupune încadrarea în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală a persoanelor solicitante de azil pentru angajarea în câmpul muncii prin contract individual de muncă.
În lectura a doua a fost acceptat amendamentul deputatului Lilian Carp, prin care s-a propus efectuarea unor modificări pentru a îmbunătăți proiectul de lege.
Una dintre principalele modificări se referă la faptul că încetarea protecției temporare va fi constatată de către Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne și va fi adusă la cunoștința beneficiarului de protecție temporară.
Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe Telegram, YouTube, Instagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.