Explozia din Beirut are legătură cu Moldova. Materialul exploziv fusese confiscat de pe o navă moldovenească

Explozia din Beirut, Liban, ar fi fost cauzată de o detonare accidentală a unei încărcături păstrate în depozitul din port.

Încărcătura, 2 750 tone de salpetru amoniacal (azotat de amoniu, rus. селитры) a fost confiscată acum câțiva ani de pe o navă maritimă înregistrată sub pavilionul Republicii Moldova, transmite Paranteze.md



În timpul unor lucrări de sudare, a fost provocată explozia a 2 750 de tone de salpetru în portul Beirut.

Vezi și Video // Explozie puternică în orașul Beirut, capitala Libanului

Acest lucru a fost anunțat de autoritățile libaneze.

În timpul lucrărilor de sudare pentru a sigila găurile prin care intrușii ar putea comite furturi din depozit, s-a produs o detonare a unei încărcături cu 2.750 tone azotat de amoniu stocate într-un depozit din port”, se anunță în constatările preliminare ale forțelor de securitate libaneze.

După cum s-a raportat mai târziu, salpetru amoniacal detonat provenea din contrabandă confiscată de pe una dintre nave în urmă cu câțiva ani.

În toți acești ani, materialul explozibil a fost păstrat  într-un depozit din port, în așteptarea distrugerii lui.

Azotatul de amoniu sau salpetru amoniacal este utilizat ca o componentă a explozivilor dar și ca îngrășământ cu azot în agricultură.

Surse din capitala libaneză au declarat corespondentului TASS, Dmitry Zelenin, din Beirut, că marfa explozivă a fost confiscată  în 2013 de pe o navă înregistrată sub pavilionul Republicii Moldova cu un echipaj ucrainean la bord.



Potrivit Deschide.md, se presupune că ar fi vorba despre nava RHOSUS sub pavilionul R. Moldova, care după ce s-a confruntat cu anumite probleme tehnice, a fost nevoită să acosteze în portul Beirut, unde i s-a interzis navigarea ulterioară din cauza că ar fi încălcat regulile de exploatare.

Echipajul a fost repatriat, iar nava a rămas în portul Beirut, încărcătura ei fiind plasată în depozitele portuare.

Nava transporta 2750 tone de nitrat de amoniu, iar încărcătura urma să ajungă în Mozambic.

Despre cele 2750 de tone de nitrat de amoniu a scris și preşedintele libanez Michel Aoun pe contul său de twitter.

„Este inacceptabil ca 2750 de tone de nitrat de amoniu să fie depozitate şase ani fără măsuri de securitate”, a denunţat Aoun.

La rândul său, premierul libanez Hassan Diab, a scris pe contul său de twitter că o cauză preliminară a deflgrațiilor ar fi 2750 de tone de nitrat de amoniu care se păstrau în port din anul 2014.

Totodată, este de menționat că anterior, Directorul Siguranţei generale din Beirut, citat de AFP, a declarat că exploziile violente din Beirut ar putea să fi fost cauzate de „materiale explozibile” confiscate şi stocate în depozit „de ani”.

„Se pare că a fost un depozit care avea materiale explozive confiscate de ani de zile şi s-ar părea că ar fi vorba de materiale foarte explozive”, a declarat directorul general al Siguranţei generale, Abbas Ibrahim, care s-a deplasat în zonă.



La fața locului, resturile sunt demontate și are loc căutarea supraviețuitorilor.

Autoritățile au declarat patru zile de doliu național.

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns