Eveniment inedit la Ungheni – Cupa „Iacob Ciachir”. Scopul – renașterea hipismului în municipiu

La 22 septembrie 2018, Junior Chamber Ungheni organizează un eveniment deosebit în Municipiul Ungheni – Cupa „Iacob Ciachir”. Scopul evenimentului este renașterea hipismului la Ungheni, comunică bodrug.eu

Cupa „Iacob Ciachir” este organizată împreună cu Școala Republicană de Hipism și va culmina cu o competiție unde vor participa cei mai buni cai din Republica Moldova. 

Update 20.09.18

Organizatorii evenimentului, Junior Chamber Ungheni – reprezintă o organizaţie de tineri lideri, antreprenori şi profesionişti afiliată reţelei mondiale Junior Chamber International (JCI). La momentul de față există cinci comitete locale în Moldova: JCI Chișinău, JCI Ungheni, JCI Rezina, JCI Hîncești și JCI Orhei.




Pe pagina evenimentului de pe facebook: Cupa „Iacob Cechir” se menționează următoarele: 

„Dragi prieteni, JCI Ungheni va invită la Cupa “Iacob Ciachir”, cel mare eveniment al anului organizat împreună cu Școala Republicană de Hipism.
La data de 22 septembrie va avea loc renașterea hipismului la Ungheni care va culmina cu o competiție unde vor participa cei mai buni cai din Republica Moldova.
Denumirea acestui frumos eveniment a fost aleasă în cinstea lui Iacob Ciachir, persoană notorie din istoria orașului Ungheni. 
Vă așteptăm cu drag la data de 22 septembrie, cu începere la ora 11:30.”

Competiția se va desfășura la trei categorii de vârstă, la care vor participa cai din Bălți, Chișinău și Ungheni.

Ultimul campionat la hipism a avut loc la Ungheni în anul 1989. Fosta fermă de cai din Ungheni, înființată de Iacob Ciachir, era renumită în tot spațiul ex-sovietic, aici fiind crescuți cai pur sânge, foarte scumpi și solicitați la acea vreme. Actuala competiție este organizată anume în memoria acestui om, care a făcut, cândva, istorie.


Ideea de a organiza o competiție de acest gen ne-a venit atunci când am mers, cu copiii noștri, în vizită la Școala de hipism din Ungheni, în luna iunie a anului curent. Atunci ne-am zis cu toții că merită să încercăm să readucem la normalitate activitatea școlii respective”, după care a precizat: ”Avem încă multe de făcut, iar această competiție e un prim pas. Pentru viitor ne dorim o altă abordare și înțelegere a acestui sport la Ungheni”. Dânsul și-a exprimat speranța că, în curând, această școală va prinde aripi și își va continua activitatea într-un alt ritm, a comunicat pentru Expresul Ion Poia, membru JCI, responsabil de organizarea evenimentului.

Evenimentul va avea loc pe teritoriul Școlii de Hipism din Municipiul Ungheni. Mai jos puteți vedea locația.

sursa: bodrug.eu

Pe bodrug.eu se mai menționează că anterior, tinerii de la JCI Ungheni au mai întreprins acțiuni de renaștere și promovare a Școlii de hipism din Ungheni. La 16 iunie curent, 18 familii tinere din Ungheni și-au dat întâlnire la școala de hipism unde au adus mâncare pentru cai.

Hipismul a fost cândva în vogă la Ungheni, cu succese remarcabile. La ferma de cai de aici erau exemplare foarte scumpe, care participau la diverse campionate și obțineau rezultate foarte bine. Scopul nostru a fost să le reamintrim oamenilor că există un asemenea sport, care a fost aproape uitat la Ungheni”, a declarat atunci pentru „Expresul” Dionisie Ternovschi, vicepreședintele JCI Ungheni.



sursa: Marin Bodrug / bodrug.eu

3 trackback-uri / pingback-uri

  1. [FOTO] Welcome to UNGHENI. E vremea castanilor în floare - Știri din regiunea Ungheni
  2. Cupa națională la hipism „Iacob Ciachir” din Ungheni prin obiectivul Il Fotografo - Știri din regiunea Ungheni
  3. Ungheni - Capitala Hipismului din R. Moldova. Cupa „Iacob Ciachir” revine la a patra ediție - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns