EU4Moldova și EVA au asistenților medicali din Ungheni și Cahul peste 300 de truse cu echipamente de antropometrie

La 7 iulie curent, asistenții și asistentele medicale din Ungheni și Cahul au primit echipamente de antropometrie pentru vizite la domiciliu din partea Uniunii Europene.

Datorită donației, 305 de asistenți si asistente medicale de familie au fost dotați cu echipamente de antropometrie pentru efectuarea vizitelor la domiciliu.

Programul de vizite la domiciliu are scopul să susțină părinții în îngrijirea și creșterea copiilor de vârstă fragedă, dar și să ajute femeile însărcinate până și după naștere.

Vizitele la domiciliu formează o relație de încredere între asistenții medicali și părinți, astfel contribuind la un sistem mai bun de medicină de familie.

Vedeți și România și UE au oferit 108 genți medicale de urgență medicilor din nordul Republicii Moldova

Truse cu echipamente de antropometrie

Cele 305 truse cu echipamente de antropometrie, au fost repartizate în felul următor:

  • 145 truse pentru asistenții medicali din raionul Ungheni;
  • 160 truse pentru asistenții medicali din raionul Cahul.

Trusele medicale truse cu echipamente de antropometrie includ următoarele elemente:

  • o geantă textilă pentru cântărirea copilului;
  • un cântar portabil;
  • un stadiometru;
  • o bandă de măsurare.

În cadrul vizitelor la domiciliu sunt susținute mamele care alăptează, contribuind astfel la sănătatea și bunăstarea familiei și a copilului.

Vizitele la domiciliu ajută părinții și îngrijitorii să identifice cât mai devreme problemele de sănătate și de dezvoltare ale copiilor de vârstă mică, însă rolul acestor vizite nu se limitează doar la monitorizarea sănătății și dezvoltării copilului.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2019 aproape 13 copii sub un an la o mie de nou născuți erau malnutriți, iar jumătate din ei aveau întârzieri în dezvoltare din această cauză.

De asemenea, asistentele medicale/asistenții medicali pot observa dificultățile economice sau condițiile insalubre, pericolele de accidente casnice și violență împotriva copiilor.

Accidentele la copiii sub 5 ani se produc în majoritatea cazurilor acasă, pentru că adulții care au grijă de ei – părinții, bunicii, dădacele – i-au lăsat fără supraveghere și nu au luat măsurile necesare pentru a-și securiza locuința.

Numai în anul 2019 aproape două mii de copii cu vârsta de până în 5 ani au avut de suferit în urma traumelor și intoxicațiilor, iar din cei 327 de copii sub 5 ani care au murit în același an, 40 au fost copii sănătoși care și-au pierdut viața din cauza traumelor, intoxicațiilor și a altor accidente casnice.

Restricțiile impuse de pandemia de Covid-19 în anul 2020 au făcut ca aceștia să se afle și mai mult timp acasă, iar presiunile asupra părinților și îngrijitorilor să fie și mai mari. În pandemie mulți copii au devenit pentru prima dată victime ale violenței din cauza măsurilor de izolare, închiderii școlilor și grădinițelor, a presiunilor financiare la care au fost supuși părinții lor.

Echipamentele au fost donate în cadrul proiectelor Uniunii Europene „EU4Moldova – Regiuni cheie” și ”EVA –„Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”.

Cele 305 truse medicale au valoarea totală a achiziției 398 mii de lei.

Această inițiativă va îmbunătăți calitatea si performanta serviciilor sociale și medicale destinate copiilor și adolescenților, contribuind astfel, la obiectivele de dezvoltare durabilă a celor două regiuni cheie susținute de programele Uniunii Europene – Cahul și Ungheni.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns