EU ROMODEX Pitești 2021// 36 de salvatori din Republica Moldova participă în cadrul exercițiului internațional în România

Treizeci și șase de salvatori și pompieri din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI participă în cadrul Exercițiului Internațional EU ROMODEX Pitești 2021organizat în România.

Aplicațiile de teren se desfășoară în perioada 17 – 20 noiembrie2021 în județul Argeș. România.

Conform scenariului, regiunea este grav afectată de inundații, care au dus la accidente radiologice, avarii cu scurgere de substanțe periculoase.

Pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă prin care echipele de salvatori și pompieri din Slovacia, Portugalia dar și Republica Moldova au venit în ajutorul țării vecine.

Treizeci și șase de salvatori din cadrul IGSU din Republica Moldova cu 8 unități de tehnică printre care 2 motopompe cu capacitate mare de pompare au fost mobilizați pentru misiunea din România.

În localitatea inundată salvatorii IGSU au simulat diferite misiuni de evaluare și pompare a apei pe teritoriul a trei locații în comun cu echipele din România și Slovacia. Aici au fost utilizate modulele de pompare de capacitate mare.

Salvatorii din Slovacia, Moldova și România, au fost nevoiți să găsească soluții pentru pomparea apei pe o distanță de mai mulți kilometri, ocolind lacul de acumulare Bascov, care potrivit scenariul a fost contaminat cu substanțe nocive.

Totodată, echipa Republicii Moldova a lucrat cu colegi din Portugalia și România la lichidarea consecințelor accidentelor radioactive în urma scurgerii de substanțe toxice fiind decontaminate zonele și persoanele afectate.

Scopul exercițiului este de a testa capacitățile de intervenție în urma inundațiilor, cooperare între echipele internaționale, dar și coordonarea procedurilor de operare în conformitate cu cerințele Mecanismului Protecției Civilă al Uniunii Europene.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, ne puteți urmări și pe canalele noastre de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns