Epopea R1 Ungheni – Chișinău: Evrascon JSC va prezenta un plan de acțiuni privind reabilitare a 2 segmente de drum

În cadrul unei întrevederi desfășurate la sfârșitul lunii ianuarie, conducerea Administrației de Stat a Drumurilor a comunicat cu reprezentantul antreprenorului Evrascon JSC (Azerbaidjan) despre starea șantierelor de lucru, conservate pentru perioada de iarnă, informează ASD.

În context, a fost  pus în discuție statutul lucrărilor de reabilitare a 2 sectoare de drum, parte a traseului național R1 Chişinău – Ungheni – Sculeni și a unui tronson al drumului național R33 Hânceşti – Lăpuşna – M1.

În prezent, lucrările de reabilitare a celor 3 segmente de drum, aflate în proces de execuție, au fost conservate, cu semnalizarea rutieră corespunzătoare pentru sezonul rece.

Reabilitarea tronsonului cu o lungime de circa 17,6 km, parte a drumului național R1 Ungheni – Chișinău, prezintă un progres de execuție a lucrărilor de 85,5%, realizate cu un împrumut de peste 23 milioane de euro acordați din fondurile Băncii Europene de Investiții.

Reparația sectorului de drum cu o lungime de 22,1 km, parte a traseului național R1 Ungheni – Chișinău, are un progres de execuție de peste 76,6%, fiind finanțată din împrumutul de circa 15 milioane de euro, alocat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Tot din sursele BERD, sunt executate lucrările de reabilitare a 37,2 km ai drumului național R33, cu un progres de execuție de peste 45,4 % și o  valoare totală a contractului de peste 18 milioane de euro.

Antreprenorul este în dificultate financiară, ceea ce poate afecta reluarea fluidă a lucrărilor de reabilitare, odată cu începerea sezonului cald.

De asemenea, ASD a solicitat prezentarea în regim de urgență a unui plan de acțiuni, care să indice în termeni concreți, capacitatea antreprenorului de finalizare a contractelor.  

Odată cu acesta, va fi stabilită o ședință repetată cu reprezentanții Evrascon JSC și APL-urilor din orașele și satele traversate de cele 3 tronsoane supuse reabilitării.

,,Monitorizez personal derularea contractelor încheiate cu Evrascon. Antreprenorul urmează să ne asigure că dispune de capacitatea de a încheia integral lucrările de reabilitare, ținând cont de faptul că termenii contractual stabiliți pentru finalizarea acestora au fost depășiți. Compania azeră va achita penalități cu o valoare de 10% din suma totală a fiecărui contract, pentru întârzierea executării lucrărilor’’

Directorul General Interimar al ASD, Veaceslav Potop.

Lucrările de reabilitare pe cele 3 contracte în derulare ale antreprenorului urmau să fie finalizate încă în anul 2016.

Mai multe articole despre Epopea reconstrucției drumului strategic R1 Ungheni – Chișinău:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

%d blogeri au apreciat: