Epopea Autostrăzii Ungheni – Iași – Tg Mureș // Proiect de Lege privind autostrada aprobat de Comisia de Transporturi și Infrastructură din Parlamentul României

Comisia pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaţilor a votat proiectului de lege privind aprobarea obiectivului de investiţii autostrada Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş („Autostrada Unirii”), stabilind că Ministerul Transporturilor este responsabil pentru coordonarea realizării acestui obiectiv.



Proiectul de lege privind aprobarea obiectivului de investiţii autostrada Iaşi – Târgu Mureş („Autostrada Unirii”) a fost iniţiat de parlamentari ai PMP şi semnat de reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice. Proiectul a fost adoptat anterior de Senat. Potrivit proiectului, se aprobă executarea obiectivului de investiţii autostrada Iaşi – Târgu Mureş, denumită în continuare „Autostrada Unirii”. Ea începe la graniţa României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov – Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş.

Sursa de finanţare

Conform celor adoptate de comisie, obiectivul de investiţii „Autostrada Unirii” se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile, fie prin parteneriat public-privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor.

MT va demara în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii toate procedurile de achiziţie publică pentru realizarea obiectivului de investiţii. MT va fi ministerul responsabil pentru coordonarea realizării obiectivului de investiţii „Autostrada Unirii”. Raportul comisiei urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.


La acest capitol, Marius Bodea, deputat în Parlamentul României a anunțat pe Facebook:

„O victorie de etapă în privința autostrăzii Moldovei, câștigată astăzi în Comisia de Transport din Camera Deputaților.
Un vot în unanimitate dat primului proiect de lege, al cărei co-initiator am fost și eu, care prevede obligativitatea construirii unui anume obiectiv de investiții: Autostrada Iasi-Tg Mureș Autostrada Unirii.

Textul legii așa cum a fost votat azi:

„Proiect de Lege privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi – Târgu Mureş Autostrada Unirii

Art. 1 Prezenta lege aprobă executarea obiectivului de investiții Autostrada Iaşi -Târgu Mureş, denumită în continuare Autostrada Unirii. Autostrada Unirii începe la granița României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut și se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Brașov-Borș, în apropierea orașului Târgu-Mureș.

Art. 2 Obiectivul de investiții Autostrada Unirii se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor din credite externe și din fonduri europene nerambursabile și/sau prin parteneriat public/privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanțare comunicat de Ministerul Transporturilor.

Art. 3 Ministerul Transporturilor este ministerul responsabil pentru coordonarea realizării obiectului de investiții Autostrada Unirii.

Art. 4 Ministerul Transporturilor va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, procedurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiții Autostrada Unirii.

Comisia pentru transporturi și infrastructură”

Proiectul inițial al Autostrăzii Ungheni – Iași – Tg Mureș



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns