Elveția și OMS au donat instalații de decontaminare și echipamente IT pentru combaterea COVID-19

Instalații de decontaminare pentru urgențele de sănătate publică și echipamente IT au fost donate astăzi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică de către Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în contextul fortificării sistemului de sănătate publică și sporirea capacităților de răspuns la urgențele de sănătate publică, inclusiv la pandemia COVID-19.

Instalațiile de decontaminare – 2 camere de duș mobile – vor contribui la dotarea sectorului de sănătate publică și îmbunătățirea capacităților de intervenție ale echipelor de intervenție rapidă ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică în diverse focare.

Specialiștii, implicați în investigarea epidemiologică a izbucnirilor de boli infecțioase sau evenimente/urgențe de sănătate publică cauzate de agenți necunoscuți, vor putea folosi echipamentele de decontaminare pentru a organiza investigarea epidemiologică direct în zona afectată, respectând regulile de siguranță.

Instalații de decontaminare și echipamente IT pentru supravegherea pandemiei COVID-19

Camerele de duș sunt dotate cu tot echipamentul necesar (generator, rezervor, dozator de substanțe de decontaminare, pompe) pentru a asigura funcționalitatea în condiții de câmp. Instalațiile pot funcționa autonom, fiind asamblate și exploatate cu ușurință.

De asemenea, au fost donate 20 dispozitive IT pentru centrele regionale de sănătate publică și 5 dispozitive IT pentru echipele de intervenție rapidă, cu scopul de a îmbunătăți procesul de colectare a datelor, nivelul de pregătire, investigare epidemiologică a izbucnirilor de boli infecțioase, inclusiv cele cauzate de agenții patogeni respiratori.

Echipamentele au fost procurate cu suportul financiar al Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova prin intermediul OMS, în contextul fortificării sistemului de sănătate publică și sporirea capacităților de răspuns la urgențele de sănătate publică, inclusiv COVID-19.

Valoarea donației este estimată la 56.800 USD.

Denis Cernelea, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a spus: „Ne exprimăm gratitudinea pentru suportul continuu acordat de către Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, în consolidarea sistemului de sănătate.

Această donație va permite specialiștilor ANSP să efectueze în timp rapid investigațiile epidemiologice în teren.

Totodată, dușurile mobile de decontaminare vor spori siguranța colegilor noștri, care activează în focare.”

Caroline Tissot, directoarea Biroul de cooperare al Elveției, a menționat: „Elveția a susținut Republica Moldova din primele zile în lupta cu pandemia prin donație de ventilatoare, echipamente medicale, de protecție individuală și de laborator. 

Sprijinul nostru este îndreptat către autorități pentru ca acestea să administreze mai bine serviciile publice de sănătate, dar și către societatea civilă, pentru monitorizarea cheltuielilor din sistem.

Astfel, ne dorim ca populația să aibă parte de servicii de sănătate decente, la preț rezonabil, mai aproape de comunitățile lor”.

La rândul său, Dr Igor Pokanevych, Reprezentantul OMS în Republica Moldova, a spus: „Echipamentele donate astăzi Republicii Moldova sunt utilizate în întreaga lume, acolo unde se înregistrează izbucniri și focare de boli contagioase și dezastre de diversă natura.

Este un echipament modern, care se exploatează cu ușurință și funcționează în mod automat. Sperăm că prin această donație să contribuim la consolidarea capacităților naționale de răspuns la urgentele de sănătate publică, inclusiv la COVID-19.”

Donarea echipamentelor face parte din proiectul Contribuția la Programul „Măsuri de Consolidare a Încrederii” în Transnistria – sectorul sănătății”, ambele faze, în care Biroul Elveției în Republica Moldova și Biroul OMS au acordat suport tehnic și financiar în domenii precum guvernanța în sănătate, consolidarea dialogurilor de politici în sănătate la toate nivelurile, protecția financiară și accesul echitabil la serviciile de sănătate, asistența medicală primară, sănătatea mamei și a copului, imunizare și sănătate mintală.

Galerie Foto:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns