După 75 de ani, Troița din Iurceni a revenit în Parcul „Fântâna Mare”

După mai mult de jumătate de secol, Troița ostășească din Iurceni, raionul Nisporeni, a revenit la locul ei de odinioară, în Parcul „Fântâna Mare” din centrul satului. Monumentul dedicat armatei române, ridicat acum 76 de ani, a fost reabilitat, informează Asociația ” Faptă nu Vorbă” pe pagina sa de facebook.



Troița, cu valoare istorică și simbolică inestimabilă din comunei Iurceni, a fost restaurată la inițiativa membrilor Asociației “Faptă nu vorbă”, care și-au asumat această misiune acum un an.

Troița are o lungime de trei metri și o lățime de un metru și este confecționată din lemn de stejar. Se presupune că aceasta a fost confecționată în perioada anilor 1942-1942.

Entuziaștii care au luptat la greu pentru restabilirea monumentului sunt membrii Asociației ” Faptă nu Vorbă”, care și-au asumat această misiune acum un an. Pentru acest lucru tinerii au lansat o campanie de colectare a fondurilor necesare pentru renovarea troiței.

Monumentul artistic a fost sculptat în lemn de stejar și a fost instalat în parcul „Fântâna Mare”, după eliberarea Basarabiei de către armata română. Sculptorul principal a fost Chirică Lupeca, iar unul din meșteri – Elisei Baltă, cetățean de onoare al orașului Nisporeni.

Galerie Foto (Asociația „Faptă nu Vorbă / Facebook):



Reportaj video realizat și de Canal 2 Nisporeni:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns