Dumitru Grosei, originar din Nisporeni – cel mai bun regizor la VIVA Film Festival 2019 din Sarajevo pentru filmul „Călărași – un ținut la poarta raiului”

Dumitru Grosei – regizorul moldovean, originar din Nisporeni, a obținut un nou titlu cu filmul documentar „Călărași – un ținut la poarta raiului” – „Cel mai bun regizor”.



Premiul a fost obținut la cea de-a V-a ediție a VIVA Film Festival 2019 din Sarajevo, Bosnia-Herțegovina, care a avut loc în perioada 18-22 septembrie, transmite Moldpres.

Potrivit organizatorilor, VIVA Film Festival intră în top 100 cele mai bune festivaluri din lume și este unul din cele mai mari festivaluri din Bosnia-Herțegovina. Filmele selectate la acest festival sunt proiectate concomitent și în alte 17 orașe din Bosnia-Herțegovina.

Festivalul are 3 categorii: film ecologic, film religios și film turistic, unde au fost selectate în concursul oficial 96 de pelicule din toate țările și continentele.

Este de menționat că din iulie 2018 până în prezent,  filmul „Călărași – un ținut la poarta raiului” a adunat 20 selecții și 5 premii în țări precum SUA, Rusia, Grecia, Olanda, România, India, Letonia, Iran, Irak, Bosnia-Herțegovina și Brazilia.

Recent, filmul „Călărași  – un ținut la poarta raiului” a mai înregistrat un record:

„este primul film din Republica Moldova căruia i s-a făcut o audiodescripție și subtitrare pentru spectatorii cu nevoi speciale de auz și văz”.

Audiodescripția filmului s-a făcut în cadrul proiectului „Dezvoltarea și popularizarea tehnicilor de audiodescripție a filmelor în Țările Parteneriatului Estic”, finanțat de International Visegrad Fund și administrat de „Human Doc” din Polonia.

Audiodescripția filmului a fost realizată de Alianţa INFONET (Chișinău), de către Victor Koroli, Viorel Zaporojan și Elena Cojocari.

Acum filmul este disponibil și pentru această categorie de spectatori, neglijată în țara noastră, potrivit specialiștilor, aproape în totalitate.



sursa:  Moldpres.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns