Dosovietizarea orașului Nisporeni: Strada Ion Soltâs va fi redenumită în Vladimir Bogos, înaintaș al Marii Uniri

Strada Ion Soltâs, soldatul care, ani la rând, a fost considerat un erou al Uniunii Sovietice, va fi redenumită. La sfârșitul lunii septembrie, Consiliul orășenesc a decis ca artera să poarte numele lui Vladimir Bogos, un adept al Marii Uniri din 1918. Unii locuitorii ai acestei adrese s-au arătat indignați de schimbare, alții însă spun că inițiativa este binevenită, transmite Canal 2 Nisporeni



Propunerea înaintată către consiliul orășenesc nu a venit întâmplător.

Ideea vine de la mai mulți și locatari din orașul Nisporeni și consilieri. A fost acceptată din a treia încercare în ședință de consiliu a orașului Nisporeni, anume în anul când marcăm 100 de ani de la centenarul Unirii, la 27 martie, 1918,” a specificat pentru Canal 2 Nisporeni, consilierul local Valentin Buga.

Valentin Buga, cel care a mers cu demersul, asigură cetățenii că aceștia nu trebuie să-și facă griji în privința modificării adresei în acte.

Nu trebuie să aibă nici o teamă, că trebuie să-și schimbe careva documente de identitate, absolut, pentru că toate documentele ramân valabile până când expiră termenul. Atunci doar vi se perfectează buletin nou, de acum, pe adresa nouă,” a precizat consilierul local, Valentin Buga.

Vladimir Bogos s-a născut la 1 aprilie 1893, la Boldurești, sat din actualul raion Nisporeni. A fost medic, jurnalist și om politic român, a făcut parte din Sfatul Țării și, la data de 27 martie 1918, a votat Unirea Basarabiei cu România. În 1931, a fost ales deputat în Parlamentul României.

Ion Soltâs, soldatul care, se zice, a dat dovadă de eroism în luptele pentru localitatea poloneză Luisenthal, în cel de-al doilea război mondial, nu mai este de actualitate la Nisporeni.



Despre acest subiect scrie și Ziarul regional Expresul:

Ion Soltâs, soldatul care, se zice, a dat dovadă de eroism în luptele pentru localitatea poloneză Luisenthal, în cel de-al doilea război mondial, nu mai este de actualitate la Nisporeni. Printr-o decizie a consiliului orășenesc  din 27 septembrie, strada ce-i purta numele a fost redenumită. De acum încolo, va purta numele unui înaintaș al Marii Uniri de la 1918, Vladimir Bogos.”

Vladimir Bogos
Vladimir Bogos

Vladimir Bogos s-a născut la 1 aprilie 1893, la Boldurești, actualul raion Nisporeni. A fost medic, jurnalist și om politic român, a făcut parte din Sfatul Țării și, la data de 27 martie 1918, a votat Unirea Basarabiei cu România. Și-a făcut studiile la Institutul de Medicină din Kiev. După Unire, și-a continuat studiile în domeniul medicinii la Cluj. A lucrat ca medic în județul Hotin.
În 1931, a fost ales deputat în Parlamentul României. S-a manifestat ca publicist la ziarul ”România nouă”. A murit în 1950, în România.

Ion Soltâs
Ion Soltâs

Ion Soltîs (Ivan Sidorovici) s-a născut  în 1923, în satul Kuzmin, raionul Kamensk din Ucraina. A absolvit școala primară. A lucrat pentru colhoz.  În aprilie 1944, a fost mobilizat în armata sovietică și trimis pe front. În lupta din 11 februarie 1945, pentru satul polonez Luisenthal, a fost rănit. Și-a adunat ultimele puteri şi a închis ambrazura unui tun cu corpul său, salvându-și de la moarte mai mulți camarazi. Post-mortem i-a fost conferit  titlul de erou al Uniunii Sovietice.

Redacția ziarului Expresul mai amintește că în Anul Centenarului, pe 27 septembrie, Consiliul orășenesc Nisporeni a decis și acordarea, post-mortem, a titlului de cetățean de onoare generalului român Constantin Dragu, care a construit Casa Națională din Nisporeni, în anii 30 ai secolului trecut. La vremea respectivă, era o clădire model pentru toată România. S-a păstrat până în zilele noastre, fiind și azi un centru cultural important.



sursa:

  1. Canal 2 Nisporeni
  2. Expresul.md

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns