Doliu în mediul academic și diplomatic. Valeriu Turea, Șef al Biroului Relații cu Diaspora, răpus de COVID-19

O pierdere imensă pentru mediul academic, diplomatic și relații cu diaspora al Republicii Moldova.

În această dimineață, după o luptă crâncenă de câteva săptămâni cu nemilosul virus COVID-19, a încetat din viață Valeriu Turea. O imensă pierdere pentru Republica Moldova.

Ambsadorul Valeriu Turea s-a născut în satul Rosoșeni din nordul Basarabiei, raionul Chelmenți, regiunea Cernăuți, Ucraina.

De-a lungul vieții a îmbinat cu talent cariera de jurnalist, diplomat și funcționar public. În perioada anilor 2010-2015, a fost ambasador al Republicii Moldova în Portugalia, iar în 2015-2016 a ocupat funcția de director general al Biroului pentru Relații cu Diaspora. A revenit în această funcție în octombrie 2019.

Mesaj de salut – Valeriu TUREA, Șef BRD la Zilele Diasporei 2020

Palmaresul domnului Turea cuprinde numeroase expoziții de fotografii, dar și volumul intitulat „Vișinul baronului Münchhausen”.

Lansarea cărții „Vișinul baronului Münchhausen”, de Valeriu Turea

Valeriu Turea avea vârsta de 69 de ani.

Pierderea pentru Republica Moldova este una enormă și acest lucru se poate citi și în Necrologurile publicate pe paginile oficiale ale Guvernul și al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Necrolog Guvernul Republicii Moldova:

O veste tristă ne-a cutremurat începutul acestei zile. Directorul general al Biroului pentru Relații cu Diaspora, Valeriu Turea, a plecat la cele veșnice la vârsta de 69 de ani.

O pierdere grea și o durere imensă pentru noi, colegii, dar mai ales pentru familia care i-a fost alături toată viața. În aceste clipe, de profundă tristețe, gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familia și prietenii regretatului Valeriu Turea, cei care îi vor purta numele cu cinste de acum încolo și-i vor lumina amintirea.

A fost un om extraordinar și va rămâne pentru totdeauna în sufletele și inimile noastre. Ne simțim privilegiați să-l fi cunoscut.
Sincere condoleanțe familiei îndurerate!

Cu profund regret,
Ion Chicu
Prim-ministrul Republicii Moldova

Mesajul șefului Biroului Relații cu Diaspora, Valeriu Turea pentru alegerile din 1 noiembrie:

Necrolog Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene:

Colectivul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a aflat cu profundă tristețe despre trecerea în neființă a Ambasadorului Valeriu Turea, care a activat în Serviciul diplomatic din anul 1991, o activitate marcată de profesionalism și devotament incontestabil.

De-a lungul carierei sale a realizat numeroase inițiative de cooperare cu statele străine și a deținut diverse funcții în cadrul serviciului diplomatic, promovând activ interesele naționale pe plan extern și contribuind la gestionarea unor dosare complexe de politică externă a țării. A fost Ambasador al Republicii Moldova în Portugalia și în Regatul Maroc, a deținut funcții diplomatice importante în cadrul ambasadelor Republicii Moldova în Polonia și România, precum și în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Ambasadorul Valeriu Turea a fost un coleg excepțional, un mentor desăvârșit și un reper moral pentru multe generații de tineri diplomați. Va rămâne în memoria colaboratorilor Serviciului diplomatic ca un exemplu de profesionalism, un reper de patriotism, umanitate și demnitate, valori esențiale în diplomație.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a pierdut astăzi un coleg valoros și respectat. Prin realizările sale, Ambasadorul Valeriu Turea va rămâne mereu în istoria diplomației moldovenești.

Sincere condoleanțe familiei îndurerate!
Dumnezeu să-l odihnească!

Zbor lin, maestre TUREA …

Valeriu Turea / Facebook

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe Telegram,  YouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns