Documentarul „Când luntrile s-au prefăcut în sârmă ghimpată” va fi proiectat la Casei de Cultură din Petrești

Miercuri, 24 iulie curent, începând cu ora 15.00, în incinta Casei de Cultură din satul Petrești va avea loc proiecția filmului documentar românesc „Când luntrile s-au prefăcut în sârmă ghimpată”.



Filmul documentar „Când luntrile s-au prefăcut în sârmă ghimpată” va fi prezentat de realizatorii peliculei, informează jurnalista ieșeană Gabriela Baiardi.

„Când luntrile s-au prefăcut în sârmă ghimpată”, este un documentar dedicat localităților de pe ambele maluri de Prut, dezbinate odată cu anexarea Basarabiei la Imperiul Țarist din 1812.

Filmul a fost realizat de jurnaliștii emisiunii „Reporter special” al TVR Iași în contextul Centenarului Marii Uniri.

Cu peste două secole în urmă, râul Prut unea multe dintre satele prin mijlocul cărora curgea. Pe un mal şi pe celălalt erau localităţi cu acelaşi nume, iar oamenii treceau dintr-o parte în alta cu luntrea. Dar în 1812, când Basarabia a fost anexată de Imperiul Rus, pe Prut a apărut sârma ghimpată.

A fost dată jos în 1918, când s-a realizat unirea, dar în 1940, apoi în 1944, Prutul a devenit iar hotar între neamuri”

Despre evenimentele din anii ‘40 au amintiri cei născuţi în perioada interbelică.

Filmul ne prezintă prezintă oameni şi poveşti din două dintre satele „în oglindă” de pe malul Prutului: Petreşti şi Medeleni.

Totodată, în cadrul Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF 2019, filmul a obținut Premiul III la Secțiunea cadRO. Premiul a fost oferit de Uniunea Cineaștilor din R. Moldova.

La acest subiect, istoricul Unghenean și custodele Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni, Vasile Iucal, menționează:

„Ei sunt cei care au adus în fața publicului un documentar bazat pe un subiect istoric foarte durut: destinul oamenilor a două comunități umane din valea Prutului mijlociu – Petreștii.

Un destin mutilat de cele trei cotropiri ale Basarabiei de Imperiul Rus.

Filmul realizat de Gabriela Baiardi și Relu Tabără provoacă adânci și dureroase vibrații sufletești. Ați reușit să realizați o peliculă document cu însemnată relevanță istorică pentru noi. Ați pătruns în miezul destinului a două comunități rău vitregite de timp.

Filmul este menit să arate drama la care au fost supuși locuitorii acestora de un regim criminal, să relege, de fapt, oamenii celor două maluri”



Galerie Foto despre cum a fost realizat capodopera cineastică:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns