Documentarul „Călărași – un ținut la poarta raiului” a obținut premiul pentru „Cel mai bun film documentar cu tema istorie și conservare patrimoniu” la Amorgos Tourism Film Festival din Grecia

Documentarul „Călărași – un ținut la poarta Raiului”, în regia lui Dumitru Grosei, a obținut premiul pentru „Cel mai bun film documentar cu tema istorie și conservare patrimoniu” la Amorgos Tourism Film Festival, care s-a desfășurat în perioada 31 octombrie – 5 noiembrie curent pe insula Amorgos din Grecia, transmite ziarulnațional.md



Acesta este deja al patrulea premiu pentru aceeași peliculă, după ce „Călărași – un ținut la poarta Raiului” a mai obținut premiul pentru cel mai bun film pe tema „Etnoecologie (natură și oameni indigeni)” în cadrul Festivalului Internațional de Film Ecologic TO SAVE AND PRESERVE din Rusia, marele premiu „Cel mai bun film etnografic” în cadrul Festivalului Internațional de Film Etnografic din Zlatna, județul Alba din România, și pentru cel mai bun documentar la Constanța International Film Festival, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Independent.

Cu durata de 52 de minute, filmul prezintă istoria și tradițiile Călărașului, locuitorii căruia au folosit, de-a lungul anilor, Codrii ca mijloc de apărare. Datorită Codrilor, ținutul Călărașilor a putut să reziste tuturor năvălirilor barbare. Totodată, Călărașul este așezat în regiunea unei cruci mari basarabene, formată din patru sfinte mănăstiri: Hârjauca, Frumoasa, Hârbovăț și Răciula.

Menționăm că Amorgos Tourism Film Festival are loc anual pe insula Amorgos în timpul desfășurării „Convenției Internaționale pentru Cultură și Turism din Amorgos” și este organizat de Asociația Culturală a Femeilor din Tholaria – Amorgos. Festivalul urmărește să popularizeze și să încurajeze punerea în aplicare a practicilor ecologice în domeniul turismului, determinate de nevoia de responsabilitate socială și de dezvoltare durabilă, să încurajeze producția filmelor și să promoveze un spirit de prietenie și cooperare între producătorii din întreaga lume.

Filmul documentar „Călărași – un ținut la poarta Raiului” este produs în 2018 de SYMBOL MEDIA (Moldova), co-produs de ALTERNATIVE CINEMA (Moldova) și HI-FI PRODUCTION (România), cu sprijinul Consiliului Raional Călărași.

Documentar „Călărași – un ținut la poarta raiului” a fost filmat în perioada iunie – noiembrie 2017. La realizarea peliculei au fost implicate patru grupuri folclorice din raionul Călărași, Muzeul „Casa Părintească” din Palanca, Muzeul „Casa Viorii” din Călărași, „Casa Mierii” din Răciula, „Casa Olarului Vasilii Gonceari” din Hoginești, Vinăria „Aghenie” din Sadova și peste 200 de locuitori ai satelor Palanca, Răciula, Meleșeni, Sadova, Leordoaia, Bravicea, Hârbovăț, Hârjauca, Frumoasa și Hogineșt.



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns