Din lipsa asigurării cu apă, la grădinița din Măcărești și gimnaziul din Frăsinești se cară zilnic apa cu căruța

Deși gimnaziul din satul Frăsinești raionul Ungheni dispune de bloc sanitar nou în interior, copii nu-l pot folosi din același motiv, lipsa apei.

La întâlnirea de la Ungheni din 6 februarie cu prim-ministru Ion Chicu, autoritățile publice locale au solicitat ajutor în soluționarea problemei cu aprovizionare cu apă, însă fără rezultate, comunică Jurnal.md


Mai bine de 10 ani bucătăresele grădiniței din satul Măcărești raionul Ungheni prepară bucatele pentru cei 150 de copii cu apa care este adusă la instituție în butoaie cu căruța.

Zilnic 200-300 de litri sunt aduse la instituție de la un robinet din localitate.

Da, aducem apă pentru prepararea bucatelor în butoaie cu căruța. De mulți ani, nici numai țin minte. Copiii beau apă îmbuteliată, procurată de către primărie.

Avem 150 de copii care trebuie hrăniți în fiecare zi. Așa ne chinuim zilnic, trebui să hrănim copilașii”, ne spune doamna Lidia, bucătăreasa.

Secretara primăriei satului Măcărești, raionul Ungheni, Alina a declarat pentru jurnal.md că întreaga comunitate așteaptă soluționarea aprovizionării cu apă potabilă.

La grădiniță de vreo 10 ani se cară apă cu căruța pentru pregătirea bucatelor. Avem probleme foarte mari și la gimnaziu din satul Frăsinești, unde există bloc sanitar nou în interior dar nu poate fi folosit din cauza lipsei de apă. Iar cel din exterior este avariat.

Întreaga comunitate așteaptă soluționarea aprovizionării cu apă potabilă, dar când se va întâmpla nu știm”, menționează secretara.

Problema sunt cei 760.000 lei, bani care nu se găsesc

Satele Măcărești și Frăsinești din raionul Ungheni fac parte din proiectul Fondului Ecologic de alimentare cu apă din 2014.



În 2018 în lista proiectelor aprobate pentru finanţare din Fondul Ecologic Naţional se regăsea și satul Măcărești, suma solicitată fiind de peste 10 milioane de lei, într-un final fiind aprobată suma de 5 milioane lei.

Angajata primăriei ne spune că la moment proiectul se află la etapa a 4-a, pentru finalizare este nevoie de contribuția din partea primăriei a 15%, în jur de 760.000 lei, bani pe care autoritatea publică locală nu-i are.

Posibil să găsim circa 300.000 lei să vindem ceva din bunurile publice, dar nu e de ajuns.

Am făcut solicitări și la consiliul raional Ungheni și la prim-ministru, Ion Chicu când a fost acum pe 6 februarie, și la Fondul Ecologic, dar nu avem niciun răspuns și nici rezultate.

Aprovizionarea cu apă este cea mai strigentă problemă pentru localitățile noastre”, menționează secretara primăriei din satul Măcărești.

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



sursa: Jurnal.md

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns