Despre „Locomotiva cu abur” din Municipiul Ungheni

Unghenenii și municipalitatea se mândresc cu sculpturile realizate în cadrul Taberelor Internaționale. Sunt frumoase, sunt artistice, atrag privirea, dar pe lângă acestea mai sunt și altele, puține, ce-i drept, la număr, câteva obiective turistice și care prezintă interes pentru locuitori, dar și pentru acei puțini turiști care vin în Ungheni. Printre ele se numără și locomotiva din apropierea parcului din preajma noului sediu al judecătoriei sau, cum mai este numit, Palatul Justiției, scrie jurnalista Natalia Morari întru articol publicat în publicația periodică Unghiul

O locomotivă veche, uitată de toți…

La începutul lunii august, am găsit-o înconjurată de buruieni și având pe ea scrise cuvinte vulgare. Aceste injurii la adresa tuturor erau notate în culori diferite pentru a ieși, firește, în evidență. Am discutat cu Igor Bereghici, șeful Nodului Feroviar Ungheni, organizație în gestiunea căreia se află acest monument, încă în prima jumătate a lunii august.

Cunosc că se află într-o stare deplorabilă, chiar la începutul verii am vorbit cu colegii de la depoul de locomotive, departament care are în responsabilitate și acest monument. Am convenit și am expediat un demers la Chișinău ca să ne ofere vopsea. Așteptăm”, a declarat jurnalistei Igor Bereghici.

În continuare dânsul mai adaugă că sunt în proces de discuții cu Primăria Ungheni ca să ia această locomotivă-monument în gestiunea ei.



L-am contactat pe Alexandru Ambros, primarul municipiului, care a confirmat că există asemenea discuții și el e de acord ca acest monument să fie în responsabilitatea autorităților publice locale, doar că e nevoie de un proiect, care i-ar ajuta să o reamplaseze într-un loc mai vizibil. Conform spuselor edilului, arhitectul orașului deja este în căutarea eventualelor locații de reamplasare a acesteia.

Reamintim cititorilor că locomotiva a fost instalată ca monument în scuarul din preajma primăriei, dar și a gării internaționale de cale ferată la Zilele orașului Ungheni în anul 2006. Asemenea locomotive, număr de serie 1469, fabricate în Polonia, orașul Poznan, au devenit monumente în orașele Chișinău, Ocnița și Basarabeasca.

Cel mai interesant e că locomotiva din Ungheni nu se regăsește ca obiectiv turistic pe site-urile: www.turism.ungheni.md, www.crungheni.md și nici pe site-ul primăriei municipiului – www.ungheni.md. Poate într-adevăr, locația nu e bună?

La câteva zile după discuția noastră, Igor Bereghici ne-a telefonat la redacție și ne-a mulțumit pentru faptul că „l-am împins de la spate” ca să vopsească această locomotivă. Ne-am deplasat la fața locului și muncitorii de acolo ne-au rugat să scriem în ziar ca oamenii să nu mai vandalizeze acest obiectiv, care înseamnă mult pentru feroviari, dar și pentru municipiul Ungheni, important nod feroviar.

sursa: Natalia Morari / Unghiul

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns