Descoperire istorică în cimitirul vechi al satului Ciutești, Nisporeni

În cimitirul vechi al satului Ciutești din raionul Nisporeni se află o răstignire din lemn care a fost confecționată tocmai în anul 1939, perioada României Mari. Descoperirea a fost făcută de către directorul Casei de Cultură din localitate, Grigore Stamati.

Directorul casei de cultură din Ciutești, Grigore Stamati, a observat că una dintre cele două icoane care erau situate lateral pe răstignirea de la intrarea în cimitirul vechi al satului Ciutești, cea a Sfântului Ioan Botezătorul, a căzut (cea de-a doua este a Maicii Domnului). Directorul casei de cultură a fixat la loc icoana Sfântului Ioan Botezătorul, dar aceasta, după ceva timp, a căzut din nou. Grigore Stamati spune că a căutat-o prin cimitir, dar nu a mai găsit-o. Dar a observat o inscripție pe lemnul din spatele icoanei pierdute, care arată că răstignirea a fost făcută de Johan Smolea în anul 1939, informează Sputnik.md

Răstignire Ciutești, Nisporeni, 1939, autor – Johan Smolea



Grigore Stamati afirmă că răstignirea are o certă valoare artistică. „E lucru serios, nu e amatorism”, spune el, menționând că aceasta are nevoie urgentă de a fi restaurată.

Răstignire Ciutești, Nisporeni, 1939, autor – Johan Smolea

Atunci când a fost făcută, răstignirea a fost montată în curtea bisericii de piatră din centrul satului Ciutești. Dar în perioada sovietică, prin anii ’60 ai secolului trecut, biserica a fost închisă de către regimul comunist de atunci, iar răstignirea scoasă. Oamenii au luat-o și au instalat-o în curtea cimitirul din deal, lângă bisericuța veche care datează din anul 1802 (atunci a fost sfințită, ceea ce înseamnă că a fost construită mai înainte).

Biserica de lemn Ciutești, Nisporeni



Descoperirea acestei vechi răstigniri, ca și biserica veche din localitate (care face parte din categoria monumentelor de importanță națională), dar și numeroasele exponate din muzeul satului (care a fost înființat și întreținut din entuziasmul și abnegația lui Grigore Stamati și care numără zeci de obiecte cu valoare de unicat și de o certă valoare artistică și istorică), ar putea constitui un început bun pentru dezvoltarea infrastructurii turistice în această localitate.

Mai ales că satul Ciutești este situat într-o zonă pitorească și are și o bogată și frumoasă istorie, fiind atestat documentar încă în anul 1425.

Sursa: Sergiu Praporșcic / Sputnik.md

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns