Curtea Constituțională a validat scrutinul parlamentar din 11 iulie

Magistrații Curții Constituționale a Republicii Moldova au validat scrutinul parlamentar anticipat ce s-a desfășurat la data de 11 iulie.

În această dimineață, Curtea Constituțională s-a întrunit în ședință în cadrul cărei a examinat sesizarea privind confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și validarea mandatelor deputaților aleși.

În continuare, Președintele țării urmează să semneze decretul cu privire la convocarea ședinței de constituire a Legislativului.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, în caz de demisie, de ridicare a mandatului, de incompatibilitate sau de deces, intervine vacanţa mandatului de deputat.

Mandatul vacant va fi atribuit supleantului imediat următor de pe lista partidului, organizaţiei social-politice sau a blocului electoral pentru care a candidat deputatul al cărui mandat a fost declarat vacant.

De menționat că actuala numerotare a Legislaturilor Parlamentului Republicii Moldova a început în 1990, anul declarării independenței țării noastre și a primului Parlament ales în mod democratic.

Acest sistem de numerotare a fost instituit prin hotărârea Curții Constituționale în martie 2019.

Astfel, Parlamentul ales în urma alegerilor din 30 noiembrie 2014 a fost de Legislatura a XX-a, iar imediat următorul, Parlamentul ales la 24 februarie 2019, a fost de Legislatura a X-a. Respectiv, noua Legislatură este a XI-a, potrivit sistemului de numerotare instituit în 2019.

În conformitate cu procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate aprobat, Comisia Electorală Centrală a constatat că numărul de alegători incluși în listele electorale de bază este de 2 768 035, numărul de alegători incluși în listele suplimentare este de 284 568, iar în total la votare au participat 1 480 965 alegători.

Rata participării alegătorilor la votare este de 52,30% la sută, ceea ce constituie mai mult de 1/3 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În acest fel, CEC a considerat valabile alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Potrivit voturilor valabil exprimate obţinute de concurenţii electorali la scrutin și, reieșind din prevederile legislației electorale, au trecut pragul minim de reprezentare trei concurenți electorali – Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Politic „Șor”.

Aprobând șirul descrescător de voturi valabil exprimate obținute de acești concurenți, CEC a stabilit numărul mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova ce le revin, după cum urmează:

  • Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate  – 63 de mandate;
  • Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor  – 32 de mandate;
  • Partidul Politic „Șor”– 6 mandate;

Vedeți și:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME
Totodată, ne puteți urmări și pe alte canale media TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns