Cum putem ajuta Asociația „Faptă nu Vorbă” să reabiliteze Troița Eroilor din Ciorești, r. Nisporeni

Asociația „Faptă, nu Vorbă” a inițiat un nou proiect de reabilitare a patrimoniului istoric în regiunea Ungheni, informează Cratima.md

După ce anterior au reabilitat și au inaugurat Troița Ostășeșcă din Iurceni, tinerii nisporeneni au identificat o altă bijuterie, lăsată din păcate în voia soartei – Troița Eroilor din Ciorești, r. Nisporeni.

Vedeți și Tinerii din „Faptă nu Vorbă” reabilitează istoria prin exemplul propriu



Potrivit Cratima.md, tinerii din Asociația „Faptă, nu Vorbă” vine cu un apel către cetățenii Republicii Moldova prin care solicită suportul în restabilirea Troiței Eroilor din satul Ciorești.

Troița Eroilor este un omagiu celor ce s-au jertfit pentru Neam și Țară.

Scurt istoric:

În 1928, la zece ani după Marea Unire, în centrul satului Ciorești, a fost ridicată o Troiță ostășească ce avea încrustată pe o placă de marmură numele ciorăștenilor ce au murit pe câmpul de luptă în primul război mondial.

Cu regret, după venirea sovieticilor, Troița a fost mutată din centru localității și nu s-a mai păstrat în timp.

Singurul element care a fost salvat este placa de marmură care a fost pusă ulterior de săteni pe o răstignire din cimitirul vechi.

Asociația „Faptă, nu Vorbă” își propune și cere sprijinul dumneavoastră pentru a instala din nou această placa cu numele eroilor pe o Troiță ostășească ridicată în centru satului, pentru ca numele lor să fie pomenite și slăvite așa cum merită.



Crucea va fi sculptată după modelul Troițelor ostășești instalate în Basarabia în perioada interbelică. Lemnul pentru cruce este deja pregătit și este în proces de uscare, iar lucrările planificate asupra lui vor începe în această toamnă.

Instalarea și inaugurarea Troiței în centru satului Ciorești va avea loc aproximativ în primăvara-vara anului 2021.

Munca asupra lemnului ar costa 20000 de lei moldovenești, iar lucrările pentru fundament și amenajarea spațiului adiacent, sunt aproximate după experiența renovării Troiței din Iurceni, tot la suma de 20000 de lei.

Suma totală necesară este de aproximativ 40 000 lei.

Cu siguranță, acest efort financiar îl putem realiza ușor împreună dacă vom da dovadă de solidaritate și vom contribui cât de puțin posibil fiecare.

În semn de recunoștință pentru cei implicați mai activ, Asociația „Faptă, nu Vorbă” va elibera Diplome de Gratitudine pentru cei care vor dona suma mai mare de 500 lei și Certificate de Ctitor pentru cei care vor dona mai mult de 1000 lei    



Cum ne puteți găsi?     

În următoarele săptămâni vom avea în fiecare zi de duminică un cort instalat la Ciorești unde vom discuta cu localnicii și vom colecta fondurile necesare pentru Troiță.

Totodată, în localitățile Ciorești, Nisporeni și Chișinău vor fi persoane care vă pot oferi informații suplimentare și pe care îi puteți contacta pentru a contribui financiar.

  • Chișinău –  068467326 Adrian
  • Nisporeni –  079035065 Nina
  • Ciorești –  078680083 Vasile

Citiți mai multe articole despre activitatea tinerilor voluntari din cadrul Asociației „Faptă nu Vorbă”:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns