Cum au marcat Unghenenii „Ziua globală a curățeniei”

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, Primăria municipiului Ungheni s-a alăturat inițiativei organizației „Hai Moldova”, reprezentanță locală a Mișcării „Let’s Do It” (organizatoare a Zilei Globale a Curățeniei) și a organizat acțiuni de curățenie și amenajare a spațiilor verzi din oraș, informează ungheni.md

De Ziua Globală a Curățenie am mobilizat întreprinderile municipale, instituțiile publice, licee, colegii și am făcut ordine în parcurile și scuarurile din localitate. Sperăm astfel de inițiative să responsabilizeze cetățenii când este vorba de păstrarea curățeniei și protecția mediului înconjurător” a menționat Lilia Bernic, viceprimarul municipiului Ungheni.

Într-o zi au adunat 100 de saci cu gunoi în Parcul Central din Ungheni.

La acțiunile de salubrizare au participat colaboratorii Bibliotecii publice raionale „Dimitrie Cantemir”, ai Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat, ai primăriei municipiului Ungheni, elevii Colegiului Agroindustrial, dar și angajații Sectorului Amenajare Ungheni.

Acestora li s-au alăturat elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”.



Ajutați de reprezentanții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și ai organizației non-guvernamentale „Institutul pentru Dezvoltare Urbană”, elevii au muncit cu mult entuziasm apreciind inițiativa organizării unei Zile Globale a Curățeniei.

Pentru un oraș mai curat trebuie, în primul rând să începem de la noi. Ne place ca totul în jur să fie frumos, amenajat, puțini însă sunt cei care păstrează curățenia” spune Maria Cernei, eleva clasei a X-a a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”.

La rândul său, Christina Otto, managerul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” implementat de GIZ, a mulțumit elevilor și conducerii liceului pentru participare la acțiunea de salubrizare:

Suntem foarte bucuroși că atât de mulți oameni sunt implicați în această acțiune importantă, mai ales că, vedem prezenți acești liceeni cu inițiativă cărora le pasă de mediul înconjurător”.

Transportarea gunoiului a fost efectuată cu autospecială donată municipiului Ungheni în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL).

Acțiuni de curățenie au fost organizate și în cartierul Ungheni Vale.

Elevii Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei și voluntarii Centrului de Tineret „Făclia” au făcut ordine pe terenul din preajma izvorului.

La salubrizarea stadionului din cartierului Dănuțeni și a spațiilor verzi din preajmă au participat activ discipolii Școlii Profesionale din Ungheni și unii locuitori de aici, iar la curățirea scuarului din acest cartier au participat elevii Liceului Teoretic „Ion Creangă” și copii împreună cu educatorii de la grădinița „Tereza Sobolevschi”



Scuarul „Grigore Vieru” a fost curățit de pungi de plastic, hârtie, sticle, coji de răsărită și alte gunoaie de către elevii Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri”, iar în Parcul Francez au muncit cot la cot elevii Colegiului de Medicină și angajații Palatul de Cultură.

Sute de elevi împreună cu profesorii lor au participat la salubrizarea scuarurilor din preajma liceelor  „Gh. Asachi”, „A. Pușkin” și a Școlii primare „Spiridon Vangheli”.

Tot în această zi au fost salubrizate și spațiile verzi din preajma întreprinderilor municipale, instituțiilor publice, liceelor și grădiniților, etc.

Aducem mulțumiri colectivelor și instituțiilor care s-au implicat în activitățile de salubrizare organizate în tot orașul. Observăm însă că, nu este dezvoltată cultura participării voluntare a cetățenilor la astfel de acțiuni, prea puțini fiind cei care au ieșit împreună cu familia, prietenii să facă ordine în curțile blocurilor de locuit sau în cel mai apropiat parc” a declarat Alexandru Ambros, primarul municipiului Ungheni.

Galerie foto:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, ne puteți urmări și pe canalele noastre de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns