Criza din Afganistan. Aeroportul din Kabul luat cu asalt de cetățeni și militari

Criza din Afganistan căpătă noi proporții și devine una internațională

După ce Mișcarea politică teroristă al talibanilor a intrat ieri în capitala statului Afganistan, cucerind practic fără lupte cel mai important oraș al țării, Aeroportul internațional Kabul a devenit practic singura modalitate de a părăsi țara.

Anterior, SUA a anunțat că se retrage militar din această Afganistan. În doar câteva săptămâni – talibanii au cucerit marile orașe și au ajuns și în Kabul, solicitând transferul pașnic de putere.

Președintele afgan a plecat din țară pentru a evita vărsare de sânge iar liderii Talibanii își propun construirea unui stat islamist și transformarea Afganistanului în Emirat.

În ultimii 20 de ani, Guvernul SUA a investit 83 de miliarde USD în armată afgană, care a ajuns să fie de 4 ori mai numeroasă decât trupele de talibani, mult mai bine dotată tehnic și cu aviație de luptă, dar …. au cedat controlul în țară.

Începând cu amiaza zilei de ieri, oamenii încearcă disperați să părăsească țara.

Toate drumurile și pista aeroportului sunt blocate de afganezii care fug din calea talibilor.

Parlamentarul britanic Tom Tugendhat, director al Comitetului de politică externă și relații internaționale din cadrul Camerei Comunelor al Parlamentului de la Londra, a declarat că „Căderea capitalei Kabulului în mâinile talibilor” reprezintă cea mai mare catastrofă de politică externă (geopolitică) a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord după „Criza Suezului” din 1956.

Galerie video, culeasă de pe rețelele de socializare:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME
Totodată, ne puteți urmări și pe alte canale media TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns