COVID-19 Moldova // Viorica Dumbrăveanu îndeamnă populația la calm, responsabilitate și respectarea indicațiile autorităților și personalului medical

În cadrul ședinței Punctului Focal Național privind controlul infecției cu Coronavirusul de tip nou, care a avut loc în această dimineață, Viorica Dumbrăveanu a anunțat că starea persoanelor infectate cu noul tip de Coronavirus este stabilă.



Pacienta internată la Spitalul Clinic Republican prezintă o dinamică pozitivă, iar una din persoanele internate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” este în stare satisfăcătoare, și alți doi pacienți cu gravitate medie.

Actualmente, avem 4 cazuri confirmate și 30 cazuri suspecte la infecția COVID-19, este vorba despre 19 adulți internați la SCBI “Toma Ciorbă” și 11 persoane (3 adulți și 9 copii) la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii.

Toate probele au fost prelevate, iar rezultatele vor fi prezentate pe parcursul zilei.

Totodată, ministrul a făcut un apel repetat către persoanele care revin din zonele de risc de infecție cu noul tip de Coronavirus sau care au fost în contact cu persoane infectate de COVID-19, de a manifesta maximă responsabilitate, de a conlucra cu instituțiile statului, să respecte indicațiile autorităților, dar mai ales pe cele ale personalului medical și de a aplica regimul de autoizolare la domiciliu timp de 14 zile.

Apelul a venit după ce ieri o mamă cu un copil, suspectați că ar fi infectați cu COVID-19, a agresat personalul medical și au fugit din spital, iar acum sunt căutați de poliție.

De menționat că, la 11 martie 2020, directorul general al OMS a anunțat evoluția epidemiei COVID-19 drept una pandemică.

Anunțul vine după o evaluare detaliată a creșterii numărului de cazuri din afara Chinei din ultimele două săptămâni și a creșterii numărului de țări afectate.

Nivelurile alarmante de răspândire și severitate și nivelurile alarmante de inacțiune au determinat această decizie.

Evaluarea riscurilor și recomandările OMS nu se schimbă. Nu există un mecanism formal pentru declararea pandemiei, OMS declarând deja urgența de sănătate publică de interes internațional, în temeiul Regulamentului Sanitar Internațional (IHR) 2005, aceasta fiind cel mai înalt grad de alertă.

Potrivit datelor Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore, numărul persoanelor pe sensul de intrare în Republica Moldova a constituit 18 186 de persoane. Din Republica Italiană, au revenit în țară 187 persoane, cu o singură rută Roma-Chișinău.

Vezi și Briefing-ul susținut de Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu la ora 10:00 a zilei de 12 martie 2020:



Citiți mai multe despre criza apariției primului caz pozitiv de infectare cu Coronavirus de tip nou în Republica Moldova:

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns