Constantin Codreanu va solicita repetat Guvernului de la București extinderea srviciilor oferite de Biroul Consular Ungheni

Urmare a revenirii În republica Moldova, Constantin Codreanu, deputat basarabean din Parlamentul României și Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara graniţelor ţării, a întreprins o vizită la Biroul Consular Ungheni și la Primăria comunei Zagarancea.



Acest lucru a fost comunicat de basarabean pe pagina sa de facebook dar și de Primarul comunei Zagarancea, Vasile Gaviuc, în cadrul căreia a întreprins o vizită și și-a declarat intenția de a susține toate inițiativele pozitive de dezvoltare a comunei.

După ce a vizitat Biroul Consular Ungheni, Constantin Codreanu comunică că va solicita repetat Guvernului de la București extinderea gamei de servicii oferite de Biroul Consular Ungheni.

Amintim că anterior, parlamentarul basarabean din Parlamentul de la București a mai solicitat ca în cadrul Biroului consular Ungheni să prestat și serviciul de depunere a jurământului de credință, care, la ora actuală, poate fi depus doar la Consulatele din municipiile Bălți, Chișinău și Cahul.

Mesajul lui Constantin Codreanu publicat pe pagina sa de facebook:

„Vă salut de la Ungheni, dragi prieteni!

De data aceasta, vorbim despre biroul consular de la Ungheni, Republica Moldova (parte a Consulatului General al României de la Bălți) și activitatea acestuia. Cronologic:

1. Aprilie 2017 – Ministrul Afacerilor Externe de la București confirmă disponibilitatea statului român de a exitinde gama de servicii consulare la Ungheni/

2. Ministrul omolog de la Chișinău ignoră solicitarea mea de stabilire a unei întâlniri privind acest demers. În mod firesc, România nu poate acționa unilateral pe teritoriul altui stat într-o astfel de speță.

3. Iunie 2019, odată cu preluarea portofoliului de Externe, la Chișinău, de către un alt ministru, reiau solicitarea [Constantin Codreanu solicită acceptul MAEIE ca Biroul Consular Român din Ungheni să primească „depunerea jurământului de credință”] Nici de aceasta dată nu există o reacție pozitivă. Oare de ce?

4. Octombrie 2019 – candidatul pentru postul de Ministru al Afacerilor Externe vorbește în timpul audierii din Parlamentul României despre exitinderea întregii rețele consulare, chiar dacă la întrebarea privind sursa fondurilor necesare în contextul impactului financiar negativ al eliminării taxelor pentru activitatea reprezentantelor diplomatice ale României nu a oferit un răspuns convingător.

5. Noiembrie 2019 – întreprind o vizită la Ungheni, unde, prim amabilitatea E.S., domnul ministru consilier, Petru Lițiu, șeful biroului consular Ungheni, îmi sunt prezentate condițiile logistice și necesitătile pe viitor pentru extinderea gamei de servicii consulare.

Săptămâna viitoare, pe masa Ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, se va afla o interpelare prin care voi aduce în discuție acest subiect. Mai ales că atât premierul Ludovic Orban, cât și ministrul Aurescu și-au anunțat deja intenția de a întreprinde vizite oficiale la Chișinău în viitorul apropiat.

Necesitatea acestui demers este incontestabilă. Îmi doresc să soluționăm această problemă pentru a accelera procedura redobândirii cetățeniei române – cel mai sigur instrument pentru realizarea ReUnirii.

În plus, e vorba și de facilitarea interacțiunii cu cei care sunt deja cetățeni români.

Repet: statul există pentru cetățeni, nu invers.

Deci, inclusiv ambasadele și consulatele trebuie să identifice soluții pentru cetățeni, nu să îi forțeze să stea la cozi inacceptabile sau să ajungă în situația incredibilă de a se programa pentru a se putea programa să depună dosarul de redobândire a cetățeniei române/să depună jurământul de credință față de România”



2 trackback-uri / pingback-uri

  1. La Ungheni poate fi depus Jurământul de credință față de România - Știri din regiunea Ungheni
  2. Jurământul de credință față de România poate fi despus și la Ungheni - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns