Consiliul pentru egalitate: Pufuleții „Cristinuța” sunt promovați prin imagini ce poarta un caracter sexist

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a examinat plângerea unor activiste, care au raportat o imagine de promovare a unei mărci de pufuleți care, în opinia acestora, ar avea un conținut sexist.



Petiționarele au invocat că, la un canal de televiziune, a fost promovat produsul de patiserie, pe ambalajul căruia era prezentată imaginea unei copile, care se evidenția prin formele corpului (inclusiv sâni) care nu corespund vârstei.

Aceasta apare îmbrăcată într-un costum de baie, iar poziția corpului este una provocatoare și promovează sexualitatea feminină precoce.

Petiționare mai susțin că, după apariția materialului publicitar, s-au adresat companiei care produce respectiva marcă de pufuleți, în vederea retragerii de pe piață a ambalajului, care redă într-un mod eronat imaginea unei fetițe.

Până la depunerea plângerii la Consiliu, compania nu a venit nici cu un răspuns în adresa petiționarelor.

Urmare a solicitării Consiliului de prezentare a poziției, reclamatul a susținut că nu a încălcat prevederile Legii cu privire la asigurarea egalității, manifestându-și, totodată, nedumerirea față de cererea petiționarelor de retragere a produsului cu astfel de ambalaj.

Consiliul a examinat toate circumstanțele cauzei, făcând raportare la prevederile legislației naționale și internaționale care definesc și reglementează anumite aspecte ce se referă la conținutul sexist din materialele publicitare și a decis că imaginea de pe ambalajul de pufuleți poartă un caracter sexist și lezează demnitatea.

Consiliul remarcă diferența vizibilă în prezentarea băiatului de pe ambalajul pufuleților și a fetiței.

Astfel, constată că imaginea în care apare o copilă îmbrăcată în costum de baie, ținând piciorul stâng într-o poziție îndoită lângă un surfboard și prezentată cu formele corpului unei femei mai degrabă, decât al unei copile, are o conotație sexuală și face aluzie la senzualitatea femeii.



Acestea fiind statuate, Consiliul a recomandat reclamatului să retragă comercializarea produsului cu ambalajului sexist și să depună toată diligența pentru a nu admite situațiile similare pe viitor.

Consiliul reamintește că , în conformitate cu prevederile art. 111 alin. (1) al Legii cu privire la publicitate, în Republica Moldova, publicitatea sexistă este interzisă.

Decizia Consiliului:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns