Conducerea raioanelor Ungheni, Călărași și Strășeni au semnat Memorandumul pentru susținerea autostrăzii Târgu Mureș – Iași – Ungheni

Conducerea raioanelor Ungheni, Călărași și Strășeni și mai multe organizații obștești au semnat joi, 20 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, un memorandum prin care se angajează să își aducă contribuția la realizarea proiectului autostrăzii Târgu Mureș – Iași – Ungheni, denumită Autostrada Unirii, transmite agenția de presă IPN



Părțile semnatare vor contribui cu suport și expertiză la elaborarea studiului de fezabilitate a autostrăzii și vor depune dosare pentru a câștiga proiecte de finanțare în acest sens.

Totodată, vor promova activități de mediatizare și sensibilizare a opiniei publice privind necesitatea construcției autostrăzii pentru interconectarea Republicii Moldova la rețeaua de transport european.

Directorul Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP Moldova), Iurie Calestru, a spus că un asemenea memorandum a fost semnat și de către șapte primării din România, iar exemplul a fost preluat pentru impulsionarea eforturilor depuse.

Potrivit lui Iurie Calestru, Republica Moldova are conexiune rutieră externă, însă infrastructura nu este adaptată la rețeaua internațională de transport.

Președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului, Gabriel Mărgineanu, a declarat că autostrada este o necesitate nu doar în contextul dezvoltării infrastructurii de transport, dar și pentru o dezvoltare regională potrivită a țării.

Ca să avem un rezultat frumos este nevoie de activism, de mult efort, de voluntariat din inițiativă proprie”, a spus Gabriel Mărgineanu.

Semnarea Memorandumul pentru susținerea autostrăzii Târgu Mureș – Iași – Ungheni este și un apel către finanțatorii externi.O autostradă are un impact mare pentru o țară.

Este atractivă pentru investitori, pentru turiști. Avem numai și numai de câștigat. 

Cu susţinerea partenerilor externi am reuşit să construim centura de ocolire, iar dacă reuşim să construim această autostradă, am putea edifica şi un pod cu serviciu vamal şi punct unic de control.

Toate acestea ar interesa investitorii şi ar motiva oamenii să rămână acasă ”, a punctat vicepreședintele raionului Ungheni, Alexandru Brânză.

„Odată cu construcția acestei autostrăzi vom avea și noi, cei din Republica Moldova, acces în Europa mai rapid, acces la bunuri, dar  vom putea prezenta și bunurile noastre în Europa”, a spus Nicolae Rozembac, vicepreședintele raionului Călărași.



Dacă calea de acces este bună, atunci investitorul investește. Dacă nu are drum, nu are infrastructură, atunci nu investește”, a adăugat Nicolae Budu, vicepreședintele raionului Strășeni.

Venim cu experiența noastră de zece ani de zile în atragerea investițiilor în Republica Moldova. Activăm în domeniul eficienței energetice, a surselor alternative de energie și cred că la dezvoltarea infrastructurii va fi foarte benefică expertiza experților noștri”, a spus Vladimir Ursu, director executiv al Asociației obștești Renașterea Rurală.

Președintele asociației obștești Media Meridian Grup, Veaceslav Tutunaru, deținătoarea postului de radio EcoFM, a menționat că accentul va fi pus pe conștientizare, ca măsurile întreprinse în realizarea proiectului să nu afecteze biodiversitatea.

Memorandumul semnat are o perioadă de implementare de cinci ani.

ONG-urile semnatare sunt: Asociația Patronală a Industriei Turismului, Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova, Media Grup Meridian, Societatea Ecologică Biotica, EcoContact, Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor și Renașterea Rurală.



Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

3 trackback-uri / pingback-uri

  1. Epopea Podului peste Prut de la Ungheni: Guvernul a aprobat semnarea Acordului cu România privind construcția noului pod - Știri din regiunea Ungheni
  2. Poduri noi peste râul Prut - Știri din regiunea Ungheni
  3. Podul peste Prut de la Ungheni vine la pachet cu încă patru poduri, inclusiv pod nou la Nisporeni - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns