Concept // Promovarea imaginii și climatului cultural – investițional al regiunii Ungheni

Ungheni – locul unde ne conectăm

Suntem obișnuiți să-i vedem la costum și la întrevederi oficiale, astăzi i-am văzut nu ca de obicei. La invitația Guvernatoarei UTA Găgăuzia, Irina Vlah, mai mulți reprezentanți ai misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale acreditate în Republica Moldova au participat la culesul strugurilor pe una din plantațiile din apropierea orașului Comrat”, așa începe un comunicat pe canalul de telegram Culisele Diplomației.

La eveniment organizat în sudul Republicii Moldova șa 18 septembrie 2021 au participat Excelențele Sale Gürol Sökmensüer – Ambasador al Republicii Turcia, Lorenzo Tomassoni – Ambasador al Italiei, Uldis Mituts – Ambasador al Letoniei, Dušan Dacho – Ambasador al Slovaciei, Martin Cech – adjunctul Ambasadorului Republicii Cehia, Dmitri Zorin – primul secretar al Ambasadei Belarus, Shafa Mamadli – reprezentant al Ambasadei Republicii Azerbaidjan, Maxim Oliferenko – primul secretar al Ambasadei Ucrainei, Hassan Akdogan – Consulul General al Turciei la Comrat, Angel Marinkov – Consul al Bulgariei, Selda Ezdenoglu – șefa Agenției TIKA în Moldova, Simon Springet – șef al oficiului Organizației Națiunilor Unite în Moldova.

Până aici, nimic ieșit din comun din perspectiva unui simplu cititor, dar … ineditul eveniment are o încărcătură de imagine și sporire a climatului cultural – investițional enorm.

Pe lângă faptul că diplomații au făcut cunoștință la propriu cu tradiționala clacă, specifică spațiului românesc, au mai și avut ocazia să asculte despre potențialul econom, cultural și turistic al acestei regiuni (presupunem).

Urmare, inspirați de acest eveniment, redacția NEWS.UNGHENI.ORG, în persoana fondatorului, Marin BODRUG, vine cu un concept (inspirat și nu plagiat) de promovare a imaginii și a potențialului cultural – investițional al regiunii / municipiului Ungheni.

Promovarea imaginii și climatului cultural – investițional al regiunii Ungheni

Municipiul Ungheni este unul dintre cele mai dinamice orașe / municipii din Republica Moldova. Cu o populație de cca 33.8 mii locuitori (RPL 2014) / 36 mii (ASP) / 38.8 mii (Primăria mun. Ungheni), Poarta de Vest a Republicii Moldova se clasează pe locul 6, fiind întrecut doar de orașele Chișinău, Tiraspol, Bălți, Tighina și Râbnița.

Datorită conexiunii rutiere și feroviare (ecartament european) cu Uniunea Europeană și spațiul CSI, municipiul Ungheni are după părerea noastră cel mai mare potențial de dezvoltare și transformarea într-un pol economic și IT regional. Un accent deosebit în această axiomă este și ZEL „Ungheni-Business”.

Din prezentarea municipiului publicată pe pagina Primăriei Ungheni:

Ungheni este un municipiu din partea central-vestică a Republicii Moldova, situat în nemijlocita apropiere cu Uniunea Europeană. Potrivit datelor ultimului recensământ (2016), este al treilea oraș ca mărime din țară, după Chișinău și Bălți.
Suprafață: 16,4 km²
Oraşul se întinde pe o lungime de 9 km de-a lungul frontierei cu România / Uniunea Europeană, fiind situat la o altitudine de 62 de metri deasupra nivelului mării.
Populaţie: 38.804
Distanța până la Chișinău – 105 km
Distanța până la Iași (România) – 21 km (pe calea ferată); 45 km (pe automagistrală).
Ungheniul este un centru economic important, având o rețea de drumuri bine dezvoltată, unul dintre cele mai mari noduri de cale ferată din Republica Moldova și un port fluvial.
În 2008, Ungheniul a fost declarat capitala tineretului din Republica Moldova.
În 2020, la Ungheni a fost lansat programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, care a marcat un nou început în dezvoltarea municipiului și localităților învecinate.

Pentru a nu încărca articolul cu volumul enorm de informații referitor la potențialul economic și uman, istoricul, buna guvernare și al axiomei că municipiul Ungheni este localitatea cu cea mai mare șansă să devină pol regional (opinia aparține autorului), purcedem la descrierea conceptului / setului de idei legat de promovarea imaginii și climatului cultural – investițional prin intermediul „diplomației”.

Inspirați de evenimentul care a avut loc la 18 septembrie în sudul Republicii Moldova, venim cu următoare idei / concepte:

Forumul economic transfrontalier „MOLDOVA” / INVEST UNGHENI

Conceptul reprezintă organizarea pe teritoriul ZEL „Ungheni-Business”, Gării Internaționale Ungheni sau în orice al loc din oraș al unui eveniment – expo de anvergură, cu participarea reprezentanților APL de pe ambele maluri ale Prutului (Principatul Moldovei), mediul Diplomatic acreditat la București, Chișinău și Kiev, Asociațiile de Business, potențiali investitori cu active regionale sau internaționale cât și producători locali.

Evenimentul ar scoate în evidență potențialul economic comun pe axa Ungheni – Iași – Cernăuți și ar transforma municipiul Ungheni într-un element de legătură dintre CSI și Uniunea Euopeană. (conceptul urmează a fi descris detaliat în cazul în care va avea „priză” să autoritățile interesate)

Cu trenul de la Chișinău la Iași / Bălți

Conceptul presupune organizarea de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) în comun cu CFM, CFR, Primăriile municipiilor Ungheni, Iași / Bălți au unei excurii pe cale ferată a diplomaților de la Chișinău la Iași, Ungheni sau Bălți.

Evenimentul ar scoate în evidență potențialul turistic al regiunii de vest a Republicii Moldova cât și problemele sau necesitățile domeniului feroviar pentru revigorarea „drumului de fier” și creșterii tranzitului de mărfuri pe cale ferată pe axa Iași – Ungheni – Chișinău – Odesa sau Iași – Ungheni – Moscova / Sankt Petersburg / Kiev / Nur-Sultan / Minsk

Pe lângă beneficiul unei excursii de neuitate prin unele dintre cele mai pitorești zone geografice a Republicii Moldova, diplomații s-ar mai bucura și de o călătorie sigură și cu o viteză constantă, ori …. pe acest segment de cale ferată majoritatea trenurilor circulă cu viteză de maxim 20 – 30 km la oră.

„Trasul la Teasc” – element de identitate unic pe cea mai înaltă podgorie din țară – Mircești

Idea presupune organizarea unui „offline” de prezentare a tradțiilor românești de pregătire a vinului, că tot suntem în această perioadă, la cea mai nouă Cramă din raionul Ungheni și pe cea mai înaltă podgorie din țară – Mircești.

Evenimentul presupune valorificarea potențialului Oenologic (vinului) și gastronomico-turistic al regiunii Ungheni cu participarea diplomaților acreditați la Chișinău.

La acest subiect, o istorie urbană zice că vinul Unghenean l-ar fi convins până și Leonid Ilici Brejnev să nu condamne pe cineva după ce hulubii au atins o piatră și a căzut în fața liderului sovietic, atunci când ieșea din incinta Gării Internaționale Ungheni.

Atunci, la 18 aprilie 1971, liderul sovietic se îndrepta spre Sofia și, din motivul diferenței în ecartamentul european și sovietic, a avut onoarea să viziteze și municipiul Ungheni.

Maraton sau Cursă de ciclism Ungheni – Iași

Această ideie nu este nouă și a mai fost lansată de noi prin anul 2017 pe blogul BODRUG.EU.

Conceptul presupune organizarea unei curse de ciclism sau de alergări pe traseul: Ungheni (MD) – Sculeni – Iași – Ungheni (RO / cu trenul) – Podul Eiffel – Ungheni (MD / cu trenul).

Evenimentul sportiv, cu participarea diplomaților (mulți diplomați se declară fani ai atletismului), ar scoate în evidență necesitatea stringentă de construcție a unui podul rutier peste râul Prut la Ungheni și scurtarea distanței dintre Poarta de Vest a Republicii Moldova și Capitala Istorică a României – municipiul Iași.

Altminteri, la viitoarele curse vor fi nevoiți să alerge din noi cei cca 50 de km în loc de 20-25 km, cât ar fi dacă ar traversa Prutul pe un pod rutier mai aprope 🙂

Cursa ar atrage diplomați și reprezentanți de pe ambele maluri ale râului Prut.

La pescuit pe malul Prutului

Conceptul sau idea ar părea la prima vedere utopică (presupunem), dar …. noi nu cunoaștem câți dintre diplomați și reprezentanți ai structurilor internaționale acreditate la Chișinău iubesc pescuitul, ori ….. un somn proaspăt prins la undiță pe malul Prutului și copt la disc cu rozmarin și roșii cherry, plus un pahar de vin din zona râului Cula ….. poate influența binișor perceperea și necesitatea de a susține și promova integritatea teritorială a Republicii Moldova și potențialul turistic, oenologic, gastronomic și climatul investițional.

Totodată, idea ar dezvoltat și necesitatea atragerii fondurilor europene pentru relansarea nevigației fluviale pe râul Prut până la Ungheni și reabilitarea fâșiilor forestiere de protecției de pe malul Prutului.

Plus la toate, lățimea mică al râului i-ar convinge pe diplomați să facă lobby pentru accelerarea construcției noului pod rutier la Ungheni.

Cel mai lung covor din lume – Guinness și Covoare Ungheni

Acest concept presupune colaborarea dintre Primăria municipiului Ungheni, Consiliul raional Ungheni și întreprinderea „Covoare Ungheni”.

Ce ar fi dacă diplomații și mediul investițional ar fi invitați la Ungheni, fie cu trenul sau cu mașina pe R1, să participă la un evenimentu de anvergură mondială – prezentarea celului mai lung / mare covor din lume, fabricat la Ungheni, demn de Cartea Recordurilor Guinness.

Suntem siguri că Covoare Ungheni are capacitate să organizeaze acest eveniment și să lase și o amprentă în topul recordurilo mondiale.

Pe lângă promovarea potențialului economic și turistic al regiunii, compania ar mai și vinde prin intermediului unui târg specializat covoare diplomaților dar și și-ar deschide mai multe uși către piețele interne ale mai multor state, în special celor din orient – mari consumatori de asemenea produse.

UNGHENI – regiunea traseelor ecoturistice (pedestre și pentru bicicliști)actualizat în 2022

Urmare a pandemiei COVID-19, cetățenii din Republica Moldova s-au reorientat masiv spre redescoperirea plaiului natal și au început a acorda prioritate turismului sănătos și ecologic.

Astfel, dezvoltarea traseelor turistice pedestre și pentru bicicliști se înscrie sinergetic în această tendință.

În această ordine de idei, regiunea Ungheni dispune de un potențial enorm de amenajare a noi trasee turistice care să cuprindă atât lunca Prutului mijlociu cât și podișul Modovei centrale.

Idee de noi trasee cât și cele existente:

  • Lunca Prutului, ciclism (Sculeni – Medeleni – Zagarancea – Ungheni – Valea Mare – Costuleni – Măcărești – Grozești)
  • Valea Culei, ciclism (Ungheni – Pârlița – Cornești – Mircești – Bogheni – Năpădeni – Condrătești – Curtoaia – Veverița – Bahmut – Rădenii Vechi – Unțești – Cetireni – Dănuțeni)
  • Drumul mănăstirilor, ciclism sau auto (Dănuțeni – Ungheni – Cornești – Veverița – Costuleni)
  • Drumul Vinului, ciclism sau auto (Ungheni – Crama – Crama Mircești)
  • Plaiul Fagului, pedestu (Rădenii Vechi – Bahmut – Temeleuți – Rădenii Vechi)
  • Codri, pedestru (Cornești – Sineștii Vechi – Curtoaia – Veverița – Bahmut – Corenști)
  • Podul de Flori, pedestru (Ungheni – Sculeni)
  • Prutul – râul care unește, pedestru (MD – Măcărești – Dănuțeni – Semeni – Medeleni – Sculeni și RO -Medeleni – Bosia – Ungheni – Țuțora – Prisăcani – Măcărești).

UNGHENI – regiunea strategiilor locale pentru dezvoltarea turismuluiactualizat în 2022

Implementarea acestui concept ar începe cu elaborarea și aprobarea de fiecare APL al strategiilor de dezvoltare al turismului pe o perioadă de minim 5-7 ani.

Aceste documente de politici ar prioritiza din perspectivă macro potențialului social-turistic al regiunii, prin identificare elementelor identitare unice pentru fiecare localitate și crearea unei baze comune pentru regiunea Ungheni.

Atât strategia cât și planul de implementare poate fi elaborat de fiecare autoritate publică locală în decursul următorului sau actualului mandat, iar ulterior, campaniile de promovare sa fie examinate în cadrul unui formum regional. Aici, programul EU4Ungheni ar fi de mare ajutor.

Lista ideilor și conceptelor poate continua cu:

  • Elaborarea unui document de politici pe termen lung și mediu (Ghid de afaceri, inspirat de la Cristi Vlas);
  • Forum HoReCa la Cramă sau Crama Mircești;
  • Forum economic și cultural cu orașele înfrățite;
  • Platformă de discuții pe axa Ungheni – Ismail – Iași – Cernăuți;
  • Centrul de informare turistic și dotarea stațiilro PECO cu hărți și broșuri (gratis) care ar cuprinde traseele și obiectivele turistice;
  • Festivalul Castanilor
  • Ghid destinat turiștilor interni: De ce merită să vizitați regiunea Ungheni în weekend!

Șirul de idei și concepte poate continua, ori, potențialul municipiului și regiunii Ungheni este enorm. Ne rămâne o nimica toată ….. foarte multă muncă, voință și dorința de implementa ceva inovativ întru Promovarea imaginii și climatului cultural – investițional al regiunii Ungheni

Ungheni – locul unde ne conectăm

Pe final, Vă pot comunica încă un lucru extrem de important – idei și concepte avem, mai contează că și Administrația Publică Locală de nivelul I și II să le agreeze și să dispună de voință pentru implementarea lor.

Redacția NEWS.UNGHENI.ORG, în persoana fondatorului și singurului administrator, Marin BODRUG, își declară deschiderea pentru participare la evenimentele similare cât și pentru acordarea suportului, în cazul în care se cere acest lucru.

#ForțaUNGHENI

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

9 trackback-uri / pingback-uri

  1. [Concept] Cum UNGHENI ar putea deveni Capitala kartingului Republicii Moldova - Știri din regiunea Ungheni
  2. MEC lansează concursul național „Capitala Tineretului 2023” - Știri din regiunea Ungheni
  3. Municipiul Ungheni a fost desemnat Capitala Tineretului 2023 - Știri din regiunea Ungheni
  4. [CONCEPT] Propunere pentru viitoarea Hartă a regiunii VEST / UNGHENI - Știri din regiunea Ungheni
  5. Municipiul Ungheni a (re)devenit oficial Capitala Tineretului - Știri din regiunea Ungheni
  6. [Sondaj] Pe cine ați vedea în fotoliul de Primar al municipiului Ungheni? - Știri din regiunea Ungheni
  7. [FOTO] Municipiul Ungheni de la înălțimea zborului de pasăre în toamna 2023 - Știri din regiunea Ungheni
  8. Municipiul Cahul a (re)devenit pentru a 3-a oară Capitala Tineretului - Știri din regiunea Ungheni
  9. UNGHENI ar putea deveni un centru de regional de pregătire a echipei naționale de caiac-canoe - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns