Comunicat oficial cu privire la cazul de electrocutare a unui minorului în satul Morenii Noi, r. Ungheni

La data de 06 mai 2019, la ora 2010 a avut loc un caz de electrocutare cu  minorului Fonariuc Alexandru, anul naşterii 2003, elev al clasei a 9-a, gimnaziul Morenii Noi, raionul Ungheni.

Accidentul a avut loc la post de transformare PT-10/0,4kV, tip КТПМ-К,  nr.136/160 kVA,  fid. 9, staţia electrică  35/10/6 kV Valea Mare din s. Morenii Noi, informează Primăria Municipiului Ungheni



Amintim că la 6 mai 2019, un băiat de 16 ani din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, a fost adus în stare gravă la Institutul Mamei şi Copilului din Chișinău, în urma unei electrocutări

1. Circumstanţele accidentului

În ziua menționată mai sus, accidentatul s-a urcat intenţionat pe postul de transformare (pe partea exterioară a învelişului metalic PT sunt rămase multiple urme de la încălţămintea pătimitului).

Din spusele şi lămuririle depuse de martorii oculari, accidentatul era agitat şi striga că nu mai vrea să trăiască.  La strigătele lui s-au adunat mai mulţi săteni şi toţi  îl rugau să coboare, însă dânsul a refuzat.

Stând cu picioarele pe tabloul ID-0,4kV a PT, sărind în sus s-a agăţat cu mâinile de conductorii SIP2A-3×70+1x90mm2, ieşire spre LEAI – 0,4kV din PT.

Fiind agăţat de conductori a balansat de careva ori, s-a ridicat în mâini şi cu ambele picioare s-a agăţat de aceaşi conductori.  Apropiindu-se la o distanţă inadmisibilă cu mâna dreaptă de conductorul fazei ,,C”  partea neizolată a descărcătorului tip. РВО-10kV a PT şi în urma apariţiei arcului electric a fost electrocutat. Căzând de sus s-a lovit de fondaţia din beton a PT.

În scurt timp la faţa locului a sosit ambulanţa care l-a transportat la spitalul raional Ungheni pentru acordarea ajutorului necesar.

Postul de transformare PT-10/0,4kV era încuiat şi pe uşile ID-10kV şi ID-0,4kV este prezenţa semnelor de avertizare şi dispecerat.



2. Cauzele accidentului

  • Urcarea samovolnică a accidentatului pe postul de transformare10/0,4kVşi ignorarea categoricăa semnelor de avertizare  de pe uşile punctului de transformare 10/0,4kV.
  • Lipsa cunoştinţelor elementare din partea accidentatului despre pericolul ce-l prezintă curentul electric;

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns