Casa Muzeelor – o nouă destinație turistică și cultură din Iași

Casa Muzeelor din Iași – cel mai „tânăr” edificiu cultural ieșean, își deschide din 22 iulie porțile pentru public.

Clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost vreme de două decenii sediul revistei și societății culturale „Viața Românească”.

Din păcate, ulterior, fiind sediul Chesturii de Poliție, acest loc și-a legat numele de evenimentele tragice din iunie 1941 când s-a scris una dintre cele mai sângeroase pagini din istoria modernă a orașului, „Pogromul de la Iași”.

După mai multe încercări eșuate de a reda clădirea circuitului public, acest lucru s-a concretizat prin proiectul „CONSOLIDARE, REFUNCȚIONALIZARE ȘI MANSARDARE CLĂDIRE MONUMENT ISTORIC – STRADA V. ALECSANDRI, NR. 6, IAȘI” – cod SMIS 123820 ce s-a derulat din luna septembrie 2016 până în luna iulie 2021 având o valoare totală de 16,6 milioane de lei.

Vor putea fi vizitate începând de mâine cinci muzee:

  • Muzeul Poezie(i) – o expoziție conceptuală dedicată ideii de poezie. Creată într-un limbaj artistic original, mizând pe una dintre trăsăturile fundamentale ale postmodernismului, spiritul ludic, expoziția permanentă este realizată de artistul vizual Ion Barbu.
  • Muzeul Literaturii Române – expoziția permanentă propune o incursiune în istoria noastră literară, organizată în 14 săli de expoziție care valorifică numeroase documente și obiecte de patrimoniu, îmbinând formule consacrate de etalare a exponatelor cu unele inedite.
  • Muzeul Copilăriei în Comunism – realizat în parteneriat cu Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași (USLIP Iași), muzeul cuprinde o expoziție permanentă împărțită în două secțiuni: o parte recreează atmosfera dintr-o sală de clasă specifică perioadei comuniste, iar cealaltă parte este dedicată atmosferei de acasă a copilului acelor vremuri, în care se regăsesc diverse obiecte familiare și familiale.
  • Muzeul Teatrului Evreiesc în România – expoziția permanentă, distribuită pe 11 săli, își propune să reconstituie momentele importante ale teatrului evreiesc și să valorifice moștenirea instituțiilor de cultură reprezentative pentru acesta în spațiul românesc.
  • Muzeul Pogromului de la Iaşi – amenajat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, acesta cuprinde fotografii realizate în timpul Pogromului de la Iași, mărturii, documente, artefacte, precum şi o hologramă de prezentare a d-lui Iancu Țucărman, supraviețuitor al trenului morţii Iași – Podu Iloaiei.

În Casa Muzeelor funcționează și sediul administrativ al Muzeului Național al Literaturii Române Iași, săli de expoziții, de ateliere și de educație muzeală, o sală multifuncțională de conferințe, precum și un depozit de patrimoniu și biblioteca muzeului.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Pentru a ne putea urmări și pe alte canale, Vă invităm să vă alăturați pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns