Carabinierii moldoveni detașați în PREMIERĂ la operațiunea de menținere a păcii din Kosovo

Trei carabinieri moldoveni au fost detașați la operațiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo, începând cu 19 aprilie 2024, pentru o perioadă de 6 luni. 

„Participarea carabinierilor la misiuni și operații internaționale este relevantă pentru Republica Moldova, fiind asigurată îndeplinirea angajamentelor în conformitate cu Carta ONU, tratatele cu Uniunea Europeană și alte organizații internaționale sau state terțe.

Aceasta reprezintă o contribuție la menținerea păcii, securității și stabilității internaționale, precum și la promovarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a supremației legii”

Ministerul Afacerilor Interne

La Ceremonia festivă dedicată detașării personalului IGC la operația internațională de menținere a păcii din Kosovo (KFOR) au participat:

  • Ministrul Afacerilor Interne
  • Ministrul Apărării
  • Amabsadorul Extraordinar și Plenipotențial al Italiei la Chișinău
  • Conducerea Inspectoratului General al Carabinierilor
  • Efectivul Trupelor de Carabinieri
  • Rude și prieteni ai Carabinierilor detașați în PREMIERĂ la operația de menținere a păcii KFOR din Kosovo, inclusiv Ungheneni

Ministrul Adrian Efros a evidențiat importanța participării carabinierilor la misiuni și operațiuni internaționale pentru Republica Moldova, subliniind că: 

,,Participarea carabinierilor noștri în misiunea internațională reprezintă nu doar îndeplinirea angajamentelor conform Cartei ONU și a tratatelor internaționale, ci și o contribuție semnificativă la promovarea valorilor fundamentale ale democrației, respectului pentru drepturile omului și supremației legii. Această misiune în Kosovo este o oportunitate pentru acești bravi angajați ai MAI să-și demonstreze abilitățile și competențele profesionale, iar pentru Republica Moldova să-și consolideze poziția în comunitatea internațională”.

Adrian Efros

Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a evidențiat contribuția apreciată a detașării carabinierilor la nivel european, subliniind angajamentul Republicii Moldova în cadrul parcursului său rapid către aderarea la Uniunea Europeană: 

,,Obiectivul comun este ca această componență să fie urmată de un pluton de carabinieri, un contigent în adevăratul sens al cuvântului detașat alături de colegii italieni. Prin intermediul carabinierilor săi, Moldova oferă o contribuție în plus la securitatea internațională, cea a Balcanilor, a cărei stabilitate este esențială pentru Uniunea Europeană”.

Lorenzo Tomassoni

Ministrul Anatolie Nosatîi i-a îndemnat pe cei trei carabinieri să își aducă contribuția cu cinste, onoare și devotament în misiunea lor din Kosovo, asigurându-le că prin profesionalismul lor vor fi apreciați și respectați de colegii lor și de comandamentul misiunii.

,,Le doresc carabinierilor care vor fi detașați în Kosovo să manifeste multă responsabilitate și dedicație acestei misiuni importante de menținere a păcii din Balcanii de Vest”.

Anatolie Nosatîi

Grupul de pacificatori moldoveni din cadrul Inspectoratului General al Carabinierilor este condus de către locotentent-colonelul Ștefan Plăcintă, originar din satul Flămânzeni, comuna Coșcodeni, raionul Sângerei, valea Culei.

Locotentent-colonelul Ștefan Plăcintă are o experință de peste 21 ani în sistemul afacerilor de interne, este absolvent al Liceului cu profil militar „Sfântul Gheorghe” și Academia „Ştefan cel Mare” al Ministerului Afacerilor de Interne.

Participarea carabinierilor la misiuni și operații internaționale asigură îndeplinirea angajamentelor conform Cartei ONU, tratatelor cu Uniunea Europeană și alte organizații internaționale sau state terțe, și reprezintă o contribuție semnificativă la menținerea păcii, securității și stabilității internaționale, precum și la promovarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a supremației legii.

Ceremonia festivă dedicată detașării personalului IGC la operația internațională de menținere a păcii din Kosovo (KFOR)

Vedeți și:

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

1 trackback / pingback

  1. [FOTO] Primii carabinieri moldoveni au ajuns în misiunea KFOR din Kosovo - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns