Calitatea de monument al bunului imobil va fi indicată în Registrul bunurilor imobile.
Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat de Parlament, astăzi, în prima lectură.
Informația estre comunicată de către Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova
Vedeți și:
- Parlamentul se convoacă în ședință plenară la 21 noiembrie 2024
- Rectificarea Bugetului de stat pentru anul 2024 a fost votată în prima lectură
- Parlamentul modifică Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2024
- Modificări la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2024 votate în prima lectură
- [lectură finală] Antreprenorii locali vor avea acces la piețe externe de capital
- Grant de 4.5 mln USD pentru proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova”
- Parlamentul a ratificat prelungirea accesul la finanțare externă nerambursabilă pentru programele naționale de combatere a HIV/SIDA
- R. Moldova va beneficia de asistență financiară suplimentară din partea FMI
- În mai multe localități din țară va fi modernizată infrastructura de gestionare a deșeurilor
Proiectul are ca scop aducerea în concordanță a Legii cadastrului bunurilor imobile cu actele normative conexe, cum ar fi Codul urbanismului și construcțiilor, Legea privind ocrotirea monumentelor și Legea privind accesul la informații de interes public.
Documentul stabilește procedurile privind notarea calității de monument al bunului imobil și cele privind înregistrarea informațiilor referitoare la amplasarea bunului imobil în zona de protecție a monumentului. De asemenea, sunt reglementate procedurile de radiere a acestor mențiuni.
Astfel, pentru monumentele de categorie națională notarea se va face în baza extrasului din Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, Registrul național al monumentelor de for public, precum și din Registrul arheologic național și al avizului Ministerului Culturii.
În extras va fi indicat numărul cadastral al bunului imobil pentru fiecare poziție/număr corespunzător din aceste registre.
În cazul monumentelor de categorie locală, notarea se va realiza în baza extrasului din registrele monumentelor istorice și a celor de for public de importanță locală și a deciziei autorității administrației publice locale.
Notarea calității de monument se va face la cererea Ministerului Culturii sau a autorității executive locale. Cheltuielile aferente serviciilor de notare vor fi suportate din bugetul autorității care a solicitat notarea.
Alte reglementări ale proiectului prevăd eliberarea pentru proprietari, gestionari ai bunurilor, autoritățile de control, autoritățile administrației publice și executanții lucrărilor cadastrale a documentelor precum planul de nivel, planul încăperii izolate și fișa cu rezultatele lucrărilor cadastrale la nivel de clădire.
În prezent, accesul la acest gen de informații este limitat, având în vedere faptul că aceste informații vizează siguranța clădirilor, dar și viața privată a persoanelor care locuiesc în acestea.
De asemenea, se propune excluderea posibilității de înregistrare a construcțiilor executate în baza principiului aprobării tacite, deoarece aceste prevederi au fost abrogate din cadrul normativ conex.
Proiectul de lege, elaborat de Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru în comun cu Instituția Publică „Cadastrul Bunurilor Imobile”, urmează a fi examinat și în lectura a doua.
Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe Telegram, YouTube, Instagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.