Sângele apă nu se face. Bucureștiul dă asigurări că R. Moldova va avea acces prioritar la gazele naturale stocate în România

România va ajuta Republica Moldova să depășească o eventuală criză energetică în cazul în care concernul rus Gazprom nu va mai livra gaze naturale.

Asigurările au fost date de ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja.

Oficialul român a menționat că a fost declanșat un plan de acțiuni care prevede acces prioritar pentru Republica Moldova la gazele stocate în România, informează MOLDPRES.

România va sprijini Republica Moldova în fața șantajului energetic

Sebastian Burduja a menționat că România este pregătită pentru iarnă și că dispune de suficiente resurse pentru a sprijini Republica Moldova.

România are o datorie, Europa are o datorie să nu abandoneze Republica Moldova și Ucraina în fața agresiunilor venite de la Est, fie ele sub forma tancurilor, rachetelor și urii, fie prin șantajul barbar în sectorul energetic, a scris Burduja pe contul său de Facebook.

Frații noștri de peste Prut au nevoie de ajutorul României, în fața presiunilor imense pe care Rusia le pune în ceea ce privește accesul la energie. Nimic nu este mai rău decât să fii dependent de cei care își folosesc resursele nu pentru dezvoltare, nu pentru a ajuta, ci ca armă de șantaj. Republica Moldova a intrat în stare de urgență în sectorul energetic și, așa cum am făcut până acum, nu doar în baza acordurilor pe care țările noastre le au, ci a multor altor lucruri care ne unesc și ne vor uni mereu, vom fi alături de Chișinău”, a adăugat ministrul român.

Autoritățile de la București au declanșat un plan de acțiune

Oficialul român a menționat că Ministerul Energiei al României colaborează strâns cu autoritățile de resort din Republica Moldova și de la nivel european pentru a gestiona situația în eventualitatea în care Gazprom ar putea sista livrările de gaze naturale.

Autoritățile române, potrivit lui Burduja, au declanșat un plan de acțiune. Acesta prevede patru acțiuni principale:

  1. Dialog între companiile românești și moldovenești pentru achiziție de energie electrică, în caz de necesitate, pe baze comerciale.
  2. Identificarea soluțiilor tehnice pentru alimentarea cu energie electrică prin liniile deja existente, inclusiv liniile de 110 kV care trec Prutul.
  3. Prioritizarea accesului R. Moldova la gazele stocate în România, dacă va exista o criză peste Prut, în limitele disponibilului, după asigurarea consumului intern.
  4. Creșterea capacităților de echilibrare operațională pentru gaze.

În Republica Moldova la moment se discută instituirea Stării de urgență

În Republica Moldova, la moment, în plenul Parlamentului, se discută instituitrea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie 2024.

Măsura este necesară în contextul riscurilor majore la adresa securității energetice a Republicii Moldova și eventualelor efecte de ordin umanitar în stânga Nistrului, determinate de incertitudinea privind livrările de gaze naturale de către Gazprom către regiunea transnistreană, mai ales în contextul atacurilor asupra infrastructurii energetice din Ucraina”, precizează Guvernul. 

Potrivit raportului Comisiei Situații Excepționale, pentru moment, capacitatea de import a energiei electrice în țara noastră este limitată la 315 MW prin interconexiunea cu România, insuficientă pentru a acoperi cererea în orele de vârf.

Vulnerabilitatea este accentuată de faptul că linia electrică de interconectare Isaccea-Vulcănești traversează teritoriul Ucrainei, ceea ce o face susceptibilă la întreruperi în cazul unor noi atacuri asupra infrastructurii energetice din țara vecină.

Totodată, în lipsa gazelor naturale de la Gazprom, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) nu va putea asigura producția necesară de energie electrică în aceleași condiții.

Astfel, chiar și în condițiile în care va fi acoperit deficitul creat de energie electrică pe întreg teritoriul țării, prețul acesteia va fi afectat semnificativ mai ales pentru locuitorii din stânga Nistrului.

sursa: MOLDPRES

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns