BREAKING NEWS // Stadionul Republican revine Ambasadei SUA la Chișinău

Proiectul de lege votat de majoritatea PSRM-„ȘOR” în decembrie 2020 prin care Ambasada SUA în R. Moldova a fostă lăsată fără terenul Stadionului Republican a fost declarată neconstituțională.

Ședința Curții Constituționale de examinare a sesizărilor referitoare la abrogarea Legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a Stadionului Republican în proprietatea Guvernului SUA a avut loc astăzi, 29 iulie 2021.

În esență, prin Legea menționată se prevedea că terenul fostului Stadion Republican nu este restituit statului și Ambasada SUA nu este privată de dreptul de a construi pe acest teren un nou sediu diplomatic, așa cum era prevăzut anterior. 

Amintim că la data de 3 decembrie 2020 deputații PSRM-„Pentru Moldova” au votat în două lecturi abrogarea deciziei de a transmite terenul Stadionului Republican către Ambasada SUA. 

Amintim că anterior Magistrații Curții Constituționale (CC) au suspendat la 8 decembrie, legea votată de deputații PSRM și platforma parlamentară „Pentru Moldova” prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit statului.

Decizia Curții a fost pronunțată în cadrul examinării Sesizării nr. 198a di 7 decembrie 2020 privind controlul constituționalității Legii pentru modificarea și abrogarea unor acte normative (proiectul nr. 478), votat în prima și a doua lectură pe data de 3 decembrie, depusă la Curte de către Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova. 

Curtea Constituțională a suspendat legea prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit statului

Ulterior, potrivit unui anunț al reprezentanților corpului diplomatic, „Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului, iar această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”.

Vedeți și Protest neobișnuit la Parlament pe subiect Stadionului Republican. Manifestanții vor servi cafeaua pe pături și vor juca badminton

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME.
Totodată, ne puteți urmări și pe canalele noastre de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

1 trackback / pingback

  1. Legislativul a ratificat Acordul privind transmiterea terenului fostului Stadion Republican pentru construcţia Ambasadei SUA la Chişinău - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns