BREAKING NEWS // Risc major de surpare a malului râului Prut în sectorul Dănuțeni

UPDATE: Urmare a publicării prezentului articol, consilierul municipal și raional Ion Poia, a venit cu un comentariu detaliat la acest subiect:

Prin prezenta, Vă informăm că urmare a precipitațiilor abundente de săptămâna trecută și apariției pericolului eminent de surpare a malurilor râului Prut, au fost întreprinse URGENT următoare acțiuni.

Odată cu apariția primelor informații privind riscul surpării malului abrut al râului Prut în sectorul Dănuțeni, m-am deplasat personal la fața locului, în comun cu viceprimarul Dionisie Ternovschi.

Urmare, a fost examinată vizual situația și au fost propuse lucuitorilor câteva SOLUȚII de URGENȚĂ.

Deja la ultima ședință a Consiliului municipal Ungheni, la propunerea nostră, aleșii municipali au votat acordarea locuitorilor ale căror gospodării sunt amenințate, a unui ajutor material lunar unic, achitat timp de 12 luni, pentru închiriere unei locuințe.

Totodată, s-a propus și achiziționarea unor loturi de construcție în sectorul Dănuțeni pentru persoanele vizate. Propunerea nu a fost susținută de locuitorii din zona de risc.

Din păcate, gospodăriile vizate se află în imediata apropiere a albiei râului Prut iar construcția unui dig de protecție costă extrem de mult, bani pe care Primăria municipiului Ungheni nu îi deține.

În aceași ordine de idei, au fost elaborate de urgență mai multe demersuri și remise în adresa Guvernului Republicii Moldova și a IGSU pentru acțiunile de rigoare.

La moment administrația publică locală întreprinde toate măsurile pentru identificarea unei soluții viabile. Din păcate, problema dată depășește bugetul și capacitățile de reacție a Primăriei municipiului Ungheni

ȘTIREA INIȚIALĂ: După ploaia torențială și grindină, unii locuitorii din municipiul Ungheni s-au ciocnit de o altă năpastă.

Precipitațiile abundente și volumul mare de apă spălă malurile abrupte a râului Prut și amenință unele gospodării amplasate în imediata apropiere.

Vedeți mai multe materiale la subiectul precipitațiilor din ultima perioadă și cum au afectat ele locuitorii municipiului Ungheni:

Potrivit unor materiale foto și video remise la redacția NEWS.UNGHENI.ORG (info.ungheni@gmail.com) de către o locuitoare a sectorului Dănuțeni, precipitațiile din ultima perioadă îi amenință propria gospodărie cu surpare în râul Prut.

Ungheneanca ne comunică că locuiește pe strada Aurel David nr. 1 și că în această după amiază, apele pluviale și-au găsit deja o cale de a curge în rîul Prut.

Risc major de surpare a malului râului Prut

Urmare, gospodăria doamnei este amenințată de a fi afectată de unele potențiale surpări sau alunecări a malului abrut a râului Prut.

Pentru a Vă convinge de cele menționate, Vă propunem să vizualizați materialele recepțioante.

Totodată, solicităm respecuos structurilor administrației publice locale și DSE Ungheni să întreprindă o vizită de documentare, pentru a fi întreprinse măsurile de stopare al acestui proces periculos.

Totodată, Vă propunem s-ă vedeți un material similar, publicat pe rețelele de socializare la 15 iunie curent de Vanea Crucovici, locuitor al municipiului Ungheni:

„Cum se rupe malul râului Prut lângă ex-fabrica de cărămidă din sectorul Dănuțeni și se pare că … încă o bucată mare, e pe cale sa se rupă chiar de lângă gardul unei gospodării.

Faceți repost … poate autoritățile vor lua măsuri urgente, așa încât casa proprietarului și toată agoniseala de o viață …. să nu dispară într-o clipă”

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

1 trackback / pingback

  1. La 4 august este sărbătorit Hramul sectorului Dănuțeni din municipiul Ungheni - Știri din regiunea Ungheni

Lasă un răspuns