Bani europeni pentru proiectarea Centurii Est al municipiului Iași

Compania de Drumuri a reuşit să obţină finanţarea europeană pentru studiul de fezabilitate necesar construirii centurii Iaşi – Est * este vorba de o şosea nouă, cu o lungime de 29 de km, care va scoate traficul greu din municipiu, informează Evenimentul.ro

Autoritățile centrale vor finanța cu fonduri europene întocmirea studiului de prefezabilitate și a celui de fezabilitate aferente proiectului de construire a variantei ocolitoare Est a Iașului.

Studiul de fezabilitate costă 5 milioane lei şi are o durată de 19 luni.

Centura Iaşi – Est va face legătura cu DN 24 dinspre Vaslui şi va intersecta traseul viitoarei autostrăzi A8, Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni.

Anunţul a fost făcut de oficialii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care au precizat că proiectul a fost depus spre finanțare în care Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), contribuție UE fiind de 85%, iar cofinanțarea CNAIR de 15%.

Vedeți și:

Conform CNAIR, acest proiect ar elimina blocajele de trafic la intrarea/ieșirea din localitate și ar crește viteza de deplasare în afara localităților.

Lucrările propuse în cadrul proiectului sunt: realizare a 29 km de drum național din care 24 km de drum nou, 5 noduri rutiere cu Autostrada A8, reabilitarea a 5 km de drum național, pod peste calea ferată şi două poduri peste Jijia Veche respectiv Jijia/Bahlui.

Actualul traseu propus – care va suferi probabil modificări în urma realizării documentaţiilor tehnice – tranzitează comune precum Schitu Duca, Comarna, Ţuţora şi Ungheni, ocolind, în principal, localităţile Poieni, Schitu Duca, Stânca, Osoi, Chicerea, Tomeşti şi, nu în ultimul rând, Iaşi.

Traseul este împărțit mai multe tronsoane:

  • tronson I: Vânători – Lețcani (16,3 km)
  • tronson II: Lețcani – Cogeasca – Cucuteni – Scoposeni – Horlești – Lungani – Voinești (format acum din drumuri comunale, 16,5 km)
  • tronson III: Voinești – Mânjești – Budești – Piciorul Lupului – Ciurea (18,7 km)
  • tronson IV: Ciurea – Bârnova – Tomești – Holboca – limită mun. Iași (cu legătură apoi pe str. Aurel Vlaicu, 21,5 km)

Totodată, Vă recomandăm să accesați mai multe articole despre Epopea Autostrăzii Unirii / Ungheni – Iași – Târgu Mureș:

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON sau GOFUNDME
Totodată, ne puteți urmări și pe alte canale media TelegramYouTubeInstagram și Tik Tok
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns