Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, a fost răpus de COVID-19

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, s-a stins din viață. Informația pentru Ziarul de Gardă a fost confirmată de către șefa Direcției promovarea drepturilor omului și comunicare, Natalia Vișanu.

Potrivit surselor ZdG acesta ar fi fost infectat cu COVID-19.

Totodată, Oficiul Avocatului poporului a emis un Necrolog:

„În memoria Avocatului Poporului, Mihail CotorobaiCu profundă durere am aflat despre moartea Avocatului Poporului, Mihail Cotorobai. Militant convins pentru dreptate, echitate și progres social, Mihail Cotorobai a fost omul care nu s-a temut să spună adevăruri și să pledeze cu fermitate pentru supremația legii, a drepturilor omului și democratizarea societății.

Deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a stat la baza edificării statului independent Republica Moldova, în postură de judecător al Curții Constituționale a vegheat respectarea normelor Legii Supreme, în calitate de profesor universitar a educat generații de juriști.

În perioada de activitate în calitate de Avocat al Poporului, Mihail Cotorobai a contribuit substanțial la dezvoltarea Oficiului Avocatului Poporului și la promovarea intransigentă a valorilor drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. În cei cinci ani de exercitare a mandatului de Avocat al Poporului, Mihail Cotorobai nu a ezitat să-și facă publică opinia sa, în mod obiectiv și tranșant, atunci când au existat amenințări pentru drepturile și libertățile fundamentale, statul de drept și democrația în Republica Moldova.

Am apreciat întotdeauna curajul, perseverența, principialitatea și determinarea cu care Mihail Cotorobai a știut să facă față unor situații dificile, punând mai presus de orice valoarea și demnitatea umană, interesul oamenilor și al țării în ansamblu. Persoană cu distinse calități umane, Mihail Cotorobai a fost un coleg și un manager înțelept, îngăduitor, grijuliu, responsabil și respectuos.

Mihail Cotorobai va rămâne în memoria noastră ca un Avocat al Poporului care a contribuit la ridicarea prestigiului și credibilității Instituției Naționale pentru Drepturile Omului din Republica Moldova. Exprimăm sincere condoleanțe familiei, apropiaților și prietenilor celui care a fost Mihail Cotorobai. Dumnezeu să-l odihnească în pace. Membrii echipei Oficiului Avocatului Poporului”

Și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a publicat un mesaj:

Cu durere în suflet am primit vestea trecerii în neființă a lui Mihai Cotorobai, Avocat al Poporului, jurist, profesor de drept, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, fost judecător la Curtea Constituțională.

Mihai Cotorobai s-a bucurat de-a lungul vieții de cel mai înalt respect din partea colegilor de muncă, studenților și celor care au avut onoarea să-l cunoască.Îmi exprim condoleanțele familiei îndurerate.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Mihail Cotorobai s-a născut la 25 martie 1951, în satul Puhoi, Ialoveni, Republica Moldova. În anii 1968-1973 și-a făcut studiile la facultățile de drept ale Universității de Stat din Moldova şi Universității de Stat din Leningrad (Sankt-Petersburg).

Din 1973 pînă în 1990 a activat în calitate de lector, lector superior la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. În aceeaşi perioadă ea fost audient la Facultatea de perfecţionare a cadrelor profesionale a Universităţii de Stat “M.V. Lomonosov” din Moscova.

În  1990 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, deţinând funcţia de preşedinte al Comisiei pentru autoadministrare şi economie locală. La 8 august 1996 a fost numit în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din Republica Moldova.

Dacă vă place ceea ce publică portalul News.Ungheni.org și Cratima.md, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe PATREON.
Totodată, pentru a ne putea urmări și pe alte canale media, Vă invităm să vă alăturați pe canalele nostru de pe TelegramYouTubeInstagramși Tik Tok.
Dar, nu uitați și de un like sau abonare pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG și CRATIMA.MD

Faci un comentariu sau dai un răspuns?