Autoritățile activează spitalele din Bălți și Comrat pentru tratarea COVID-19

Până la 26 martie, în Republica Moldova sunt confirmate 149 de cazuri de infecție cu COVID-19, dintre care 49 cazuri sunt de import și 100 cu transmitere locală.

În total, 1164 persoane au fost investigate în cadrul Laboratorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.



La moment, pacienții infectați cu Coronavirus de tip nou / COVID-19, sunt internați în următoarele instituții medicale:

  • Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” – 25 persoane în stare gravă, 75 – stare de gravitate medie și 25 – satisfăcătoare.
  • Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii – 8 copii și două mame, starea  de sănătate a acestora este de gravitate medie. 
  • Spitalul Clinic Republican – 4 persoane, 1 – gravitate medie, 3 – evoluție gravă.  
  • Clinica „Emilian Coțaga” – o mamă infectată;
  • Spitalul raional Slobozia – 6 pacienți.

Din cele 149 de cazuri confirmate, sunt înregistrate 2 cazuri tratate și un caz de deces.

În cadrul briefingului din această dimineață, ministrul Viorica Dumbrăveanu a menționat că în aceste zile, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății sunt organizate cursuri de instruire pentru medicii de familie, online, conform Protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie “Infecția prin coronavirus tip nou (COVID-19)”, precum și  pentru medicii reanimatologici și anesteoziologi.

De asemenea, în contextul evoluției epidemiologice, vor fi activate două spitale regionale: Spitalul Republican din Bălți și Comrat.

Acestea sunt pregătite, dotate cu echipamente de protecție individuală, iar personalul este bine instruit.

Persoanele suspecte  și confirmate vor fi internate în cadrul acestor două spitale.



Având în vedere că se denotă o intensitate privind transmiterea locală a infecției, Viorica Dumbrăveanu a reiterat apelul său către populație să se responsabilizeze  și să conștientizeze gravitatea situației.

„În situația existentă de criză nu numai în Republica Moldova, dar și în întreaga lume,  nu trebuie să existe  sintagma pro-autorități sau contra-autorități, noi trebuie să avem o societate anti-pandemie, o societate solidară, responsabilă și recunoscătoare sistemului medical pentru toate eforturile pe care le realizează”, a menționat ministrul Viorica Dumbrăveanu.

Situația la ziua de 26 martie 2020:

Redacția News.Ungheni.org reamintește că în această perioadă critică pentru Republica Moldova, Unghenenii au demonstrat repetat un grad înalt de mobilizare și spirit civic.



Citiți mai multe despre criza apariției primului caz pozitiv de infectare cu Coronavirus de tip nou în Republica Moldova:

Dacă vă place cea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patronul unei știri pe portalul News.Ungheni.org – PATREON



Fii primul care comentează

Lasă un răspuns