Au fost finalizate lucrările pe un segment al drumului R26 Tighina – Căușeni – Cimișlia

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării regionale, Andrei Spînu, informează că au fost finalizate lucrările pe una din porțiunile traseului național R26 Tighina / Bender – Căușeni – Cimișlia.

Potrivit ministrului, drumarii își continuă mai departe munca pe șantier

Vedeți și: 

Ce se întâmplă acum pe R26 Tighina / Bender – Căușeni – Cimișlia:

  • Sectorul 2: Se construiesc podețe tubulare pentru a redirecționa apele pluviale. E important să avem un sistem bun de drenaj pentru a proteja drumul pe termen lung.
  • Sectorul 3: Drumarii construiesc sistemul rutier complet. Mai exact, se lucrează la tratamente drenante, se pune stratul din piatră spartă, un strat din amestec optim de agregate stabilizat cu ciment, și stratul de bază din beton asfaltic. Totul pentru a asigura un drum rezistent și durabil.

Despre lucrările de reabilitare a traseului național R26 Tighina / Bender – Căușeni – Cimișlia

Drumul este împărțit în trei sectoare:

  • Sectorul 1: km 23.821 – km 31.20, cu o valoare totală estimată de 129 619 400.00 MDL, fără TVA;
  • Sectorul 2: km 31.20 – km 39.00 (inclusiv podurile amplasate la km 33.849 și km 34.256), cu o valoare totală estimată de 137 932 900.00 MDL, fără TVA;
  • Sectorul 3: km 39.00 – km 46.308 (inclusiv podurile amplasate la km 39.052 și km 54.218, cu o valoare totală estimată de 156 362 800.00 MDL, fără TVA.

Traseul național R26, amplasat geografic în sudul-estul Republicii Moldova, are o importanță strategică și constituie un coridor important pentru tranzitul de mărfuri și persoane din punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene Tudora și Palanca și accesul către zona de sud a Republicii Moldova, către Portul Internațional Liber Giurgiulești PTF Giurgiulești – Galați, PTF Cahul-Oance și PTF Leova-Bumbăta.

Totodată, traseul conectează sudul regiunii transnistrene și municipiul Tighina / Bender cu următoarele trasee naționale:  

  • M3 Chișinău – Cimișilia – Giurgiulești
  • R30 Anenii Noi – Căușeni – PTF Palanca
  • R3 Chișinău – Cimișlia – Basarabeasca

Amintim că la 16 mai 2024, Administrația de Stat a Drumurilor informa că Traseul național R26 Tighina / Bender – Căușeni – Cimișlia a intrat în reparație, prezentând următoarele date:

Proiectul de reabilitare a traseului este divizat în 3 sectoare, iar pe două dintre acestea lucrările au demarat din luna martie curent.

Sectorul 2, cuprins între km 31.20 – km 39.00, și lucrările pe acest sector sunt executate de antreprenorul „Nouconst” S.R.L.

Pe sectorul 3, cuprins între km 39.00 – km 46.308, lucrările sunt executate de către „Irinda Prim” S.R.L.

În cadrul proiectului sunt planificate lucrări de reparație a îmbrăcămintei rutiere, reconstrucția totală a 4 poduri, reparația podețelor, amenajarea trotuarelor, bordurelor, rigolelor carosabile, construcția acceselor și altele.

Finalizarea lucrărilor este preconizată pentru sfârșitul lunii decembrie 2025.

În prezent pe drumul R26 Tighina / Bender – Căușeni – Cimșlia, sectorul 2, km 31.2 – km 39.00, antreprenorul execută lucrări de reparație a podețelor tubulare, frezarea îmbrăcămintei rutiere și demolarea sistemului rutier existent.

În sectorul 3 lucrările de reparație a podețelor tubulare au fost executate parțial.

La moment se desfășoară sectorial lucrări de frezare a stratului de beton asfaltic, decaparea sistemului rutier existent și stabilizarea ultimului strat din terasament cu ciment.

Pe unele sectoare, se aplică stratul drenant cu grosimea de 15 cm și stratul de fundație din piatră spartă fr. 40 – 63 prin împănare, cu o grosime de 20 cm.

În concluzie, per total vor fi reabilitați aproximativ 22.5 km de drum și patru poduri, iar sectorul reabilitat va aduce beneficii semnificative pentru locuitorii mai multor sate din raionul Căușeni, precum Zaim sau Sălcuța.

De asemenea, reabilitarea traseului național va facilita și îmbunătăți conexiunea Punctelor de trecere a frontierei de la Tudora și Palanca cu raioanele Ștefan Vodă, Anenii Noi și Căușeni din sudul țării.

Dacă vă place ceea ce publicăm, susțineți-ne și deveniți patron pe PATREON
Totodată, ne puteți urmări și pe TelegramYouTubeInstagram și TikTok.
Dar, nu uitați și de un like pe paginile de facebook NEWS.UNGHENI.ORG.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns